PKK aktivirao 15 tona eksploziva

Eksplozija je uzrokovala krater promjera 20 metara (AP)

U vozilu koje je eksplodiralo sinoć u Diyarbakiru na jugoistoku Turske, prema prvim saznanjima, nalazilo se 15 tona eksploziva.

Do eksplozije je došlo kada su borci Radničke partije Kurdistana (PKK) pripremali za napad vozilo koje su otuđili 9. maja, javlja Anadolija.

Kako je rekao neimenovani sigurnosni izvor, kamion s eksplozivom koji su za napad pripremali pripadnici PKK-a, eksplodirao je u četvrti Sur, u Diyarbakiru sinoć blizu 22.25 sati po lokalnom vremenu.

Kamion je prije eksplozije dovezen u naselje Tanisik u Yenisehiru, gdje su sumnjivci u vozilu imali verbalni sukob s lokalnim stanovništvom.

Potom su pripadnici PKK-a pokušali promijeniti lokaciju vozila, ali su ih mještani pratili, a vozilo je eksplodiralo na ulazu u naselje Durumlu, u četvrti Sur.

U eksploziji koju su uzrokovali pripadnici PKK-a su poginule četiri, a ranjene 23 osobe. Kamion je bio u vlasništvu jedne građevinske firme, a nestao je 9. maja. Eksplozija je uzrokovala krater promjera 20 metara.

Turska smatra Radničku partiju Kurdistana terorističkom organizacijom. Pored Turske, PKK je terorističkom organizacijom proglasila i Evropska unija (EU) i Sjedinjene Američke Države (SAD).

Serija napada

Prije nekoliko dana u Diyarbakiru se dogodila eksplozija u kojoj je poginulo troje ljudi.

Turska je ove godine pogođena serijom eksplozija bombi, uključujući dva samoubilačka napada na turistička područja u Istanbulu, za koje je krivicu preuzela grupa Islamska država Irak i Levant.

Dogodila su se i dva napada automobilom-bombom u Ankari, u kojima je ubijeno 66 ljudi, a krivica je pripisana PKK-u.  

Turska je članica međunarodne koalicije koja se, predvođena Sjedinjenim Američkim Državama, bori protiv ISIL-a u Siriji i Iraku.

Na jugoistoku zemlje službena Ankara bori se protiv oružanih kurdskih jedinica čime je prekinuto primirje postignuto nakon desetljeća sukoba.

Izvor: Agencije