Plan za školovanje djece iz Konjević Polja

Roditelji djece bošnjačke nacionalnosti iz Konjević Polja već 70 dana protestiraju ispred zgrade OHR-a u Sarajevu (Fena)

Član Savjeta roditelja bošnjačke djece iz povratničkog naselja Konjević Polja, kojima je onemogućeno pohađanje nastave na bosanskom jeziku, izjavio je kako roditelji planiraju da djeca idu u školu u obližnju Novu Kasabu, a da budu upisana u neku od osnovnih škola u Sarajevu.

Vehid Dedić dodao je da će se roditelji u petak sastati sa reisul-ulemom Islamske zajednice u BiH Huseinom  Kavazovićem.

Roditelji djece bošnjačke nacionalnosti iz Konjević Polja već 70 dana protestiraju ispred zgrade Ureda visokog predstavnika (OHR) u Sarajevu i traže da se njihovoj djeci omogući da u školskom sistemu bh. entiteta Republika Srpska izučavaju nacionalnu grupu predmeta, prvenstveno bosanski jezik. 

Dedić je kazao da će sastanku s reisom Kavazovićem prisustvovati i ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta u Vladi Tuzlanskog kantona Adem Šehidić. Naglasio je da je Nova Kasaba idealno rješenje, jer ima zgradu s pet učionica, a samo je kilometar i po udaljena od Konjević Polja.

Spremni na žrtvu zbog djece

„Djeca se nakon povratka iz Sarajeva u svojim kućama u Konjević Polju pripremaju za upis u školu“, dodao je.

Dedić je podsjetio kako su roditelji prije mjesec dana podnijeli zahtjev za upis djece u školu u Sarajevu.

Na pitanje kako uspijevaju pod šatorima provoditi noć kaže da su, kad su djeca u pitanju, spremni na žrtvu.

„Pod šatorima je hladno i guši nas smog. Međutim, kad su naša djeca u pitanju spremni smo na sve!“, kazao je Dedić.

Bošnjačka djeca iz Konjević Polja ne pohađaju nastavu od 2. septembra. Svoja prava roditelji od 9. oktobra traže pred OHR-om, gdje su podigli šatorsko naselje.

Izvor: Agencije