Planica: Kranjec bolji od Prevca

Kranjec je ukupno ostvario 447.6 bodova (EPA)

Slovenac Robert Kranjec pobjednik je pretposljednjeg ovosezonskog pojedinačnog natjecanja Svjetskog kupa u skijaškim skokovima održanog na Planici.

On je slavio ispred svog mlađeg sunarodnjaka Petera Prevca koji je još ranije osigurao naslov ukupnog pobjednika Svjetskog kupa, a drugim mjestom u petak osigurao je i mali Kristalni globus za najboljeg u redoslijedu letača.

Kranjec je put ka pobjedi utro sjajnim nastupom u prvoj seriji nakon koje je bio vodeći zahvaljujući letu od 224,5 metra, dok je u drugoj doletio do 236,0 metara što mu je ukupno donijelo 447.6 bodova.

Prevc je podbacio u prvoj seriji nakon koje je bio tek šesti s letom od 218,0 metara, pa mu niti najduži let natjecanja od 242,0 metra u drugoj nije donio pobjedu, već se morao zadovoljiti drugim mjestom sa 440.5 bodova, javlja Hina.

Prevcovi rekordi

Treće je mjesto zauzeo Norvežanin Johann Andre Forfang sa 439.8 bodova (223,5/233,0m).

Prevc je još u četvrtak pobjedom na prvom natjecanju ovosezonske završnice na Planici postavio dva nova rekorda.

To mu je 14. ovosezonska pobjeda, čime je nadmašio Austrijanca Gregora Schlierenzauera, koji je u sezoni 2008/09. ostvario 13 pobjeda.

Prevc je preskočio i Schlierenzauerov rekord po broju osvojenih bodova u jednoj sezoni. Austrijanac je prije sedam godina osvojio 2083 boda dok je Prevc sada na čak 2203 boda.

U konkurenciji letača Prevc je osigurao naslov ukupnog pobjednika jedno natjecanje prije kraja sa 430 bodova, 110 više od drugog Kranjeca, a 142 više od trećeg Forfanga.

Do kraja sezone održat će se još momčadsko natjecanje u subotu, te pojedinačno u nedjelju.

Izvor: Agencije