Planiran susret premijera Hrvatske i Srbije

Priprema se susret hrvatskog i premijera Srbije Zorana Milanovića i Ivice Dačića, potvrdila je Vesna Pusić, hrvatska ministrica vanjskih poslova.

Dvojica političara, nakon zahlađenja odnosa od promjene vlasti u Srbiji, trebali bi se susresti u prvoj polovini godine.

„Srpski političari u Hrvatskoj i hrvatski državni vrh druže se godinama. Uoči pravoslavnog Božića, na domjenku Srpskog narodnog vijeća čestitali su blagdan svim vjernicima“, izvještava Ivana Brkić.

Ove godine izostao je hrvatski predsjednik Ivo Josipović, koji nije u dobrim odnosima s organizatorom, Miloradom Pupovcem.

Od promjene vlasti u Srbiji, izostala su i druženja najviših dužnosnika Hrvatske i Srbije. 

O tome hrvatski premijer nije htio govoriti, ali je ministrica vanjskih poslova potvrdila da se priprema njegov susret sa predsjednikom Vlade Srbije Ivicom Dačićem. Bit će to u idućih pola godine, ali se ne zna gdje.

„Upravo smo na početku nove faze i radimo na tome na više različitih razina i mislim da ide u dobrom pravcu“, kazala je Vesna Pusić, hrvatska šefica diplomatije.

‘Hladni mir i ledeno doba’

Odnosi su dodatno zahladili i nakon oslobađajuće haške presude Mladenu Markaču i Anti Gotovini.

Srbijanski premijer ocijenio je tada da je nastupio hladni mir i ledeno doba. Sada predviđa otapanje…

“Jedini problem koji imamo je s Hrvatskom. Treba da uradimo, ne bih rekao na normalizaciji,već na sprečavanju, da taj, kako sam ga figurativno nazvao, led koji postoji ne postane toliko debeo da ne može tako lako da se otopi”, kazao je Dačić.

Na otapanje leda poziva i Milorad Pupovac, predsjednik SNV-a. „Ja se nadam da će se dvojica premijera sastati što prije“, kazao je on.

Prema izjavi hrvatskog predsjednika Ive Josipovića, njegov susret sa srbijanskim šefom države Tomislavom Nikolićem „neće se tako skoro dogoditi”.

Nikolić je izjavio je da je spreman razgovarati, ali hrvatski šef države nije. Misli da još nije vrijeme, s obzirom na oštre Nikolićeve izjave o Vukovaru i reakcije nakon oslobađajuće presude Markaču i Gotovini.

Izvor: Al Jazeera