Planirani sastanak s Penceom otkazala Sjeverna Koreja

Mike Pence je osudio kršenje ljudskih prava u Sjevernoj Koreji i najavio planove za nove ekonomske sankcije (Arhiva)

Američki potpredsjednik Mike Pence trebao se sastati sa sjevernokorejskim dužnosnicima, uključujući i Kim Jong-unovu sestru, za vrijeme njihova boravka u Južnoj Koreji na Zimskim olimpijskim igrama, no Sjevernokorejci su sastanak otkazali u zadnji čas, rekli su američki dužnosnici.

“Sjeverna Koreja nadala se da će potpredsjednik Pence ublažiti svoju poruku te da će svjetska pozornica za vrijeme ZOI biti ustupljena njihovoj propagandi”, kazao je predstojnik Penceovog ureda Nick Ayers.

Međutim, nakon što je Pence osudio kršenje ljudskih prava u Sjevernoj Koreji i najavio planove za nove ekonomske sankcije, “oni su odustali od sastanka, ili možda nisu nikada iskreno ni bili za njega”, rekao je Ayers.

Pence se trebao sastati s Kim Yo-jong, sestrom sjevernokorejskog vođe, i nominalnim šefom države Kim Yong-namom, no Sjevernokorejci su otkazali sastanak 10. februara,  dva sata prije početka, dodao je američki dužnosnik.

‘Najčvršće i najagresivnije sankcije’

Time je potvrdio tekst koji je prvi objavio Washington Post, prenosi Hina.

Sastanak je trebao biti prvi dogovoreni sastanak između viših dužnosnika administracije Donalda Trumpa i službenog Pjongjanga, a odnosi tih dviju zemalja u zastoju zbog toga što Sjeverna Koreja razvija nuklearno oružje sposobno da pogodi SAD.

Pence je kritizirao nuklearne ambicije Pjongjanga i najavio “najčvršće i najagresivnije” sankcije do sada protiv Sjeverne Koreje, kao i jačanje saveza SAD-a s Japanom i Južnom Korejom.

Izvor: Agencije