Planovi Emirata i Egipta za period nakon generala Haftara

Haftarov odlazak predstavlja težak udarac njegovim saveznicima u Egiptu i Ujedinjenim Arapskim Emiratima (Reuters)

Piše: Mohamed al-Najjar

Zbog neizvjesne sudbine penzionisanog generala Khalife Haftara, države koje su mu pružale podršku, naročito Ujedinjeni Arapski Emirati i Egipat, ušle su u utrku s vremenom kako bi posložile stvari u periodu njegovog odsustva, bilo da je riječ o odabiru osobe koja će zauzeti njegovu poziciju ili da spriječe kolaps operacije “Dostojanstvo”, koju je Haftar pokrenuo 2014. u istočnim dijelovima Libije.

Francuske vlasti drže u tajnosti informacije o Haftarovoj sudbini, dok se u posljednje vrijeme može čuti dosta protivrječnih vijesti o njegovom stanju. Pojedini libijski mediji govorili su u petak i o njegovoj smrti, da bi sat kasnije bila objavljena vijest da je UN-ov izaslanik za Libiju Ghassan Salamé obavio telefonski razgovor s Haftarom, s tim da nisu izneseni nikakvi detalji.

U Haftarovom političkom i medijskom taboru vlada velika konfuzija. Dok libijski TV-kanali koji emituju program iz Benghazija i Jordana govore o poboljšanju Haftarovog zdravstvenog stanja, za druge je “komandant libijske vojske” na uobičajenim pretragama u bolnici u Francuskoj.

Jedna od libijskih TV-stanica čak je objavila da se Haftar nalazi u diplomatskoj turneji po jednom broju evropskih gradova, ali te vijesti nije popratila nikakvim fotografijama ili izjavama koje bi demantovale informacije o pogoršanju njegovog zdravstvenog stanja.

Haftar se neće vratiti

Upućeni libijski izvori otkrivaju da je “međunarodna obavještajna služba” obavijestila nadležne izvore u Predsjedničkom vijeću Vlade nacionalnog jedinstva preko posrednika da je Haftar u veoma teškom zdravstvenom stanju, koje mu neće dozvoliti ponovni povratak u državu kako bi nastavio obavljati svoju funkciju.

Izvori ističu da, prema informacijama tih službi, Haftar već neko vrijeme boluje od raka štitnjače. Često je putovao u Jordan radi liječenja, s tim da je nedavno doživio i moždani udar i da otežano diše.

Na osnovu tih informacija front koji podržava Haftara, prije svega UAE i Egipat, osnovao je “krizni štab” kako bi izvršio pripreme za fazu nakon njega. Te snage uvjerene su da se Haftar zbog svog zdravstvenog stanja više neće moći vratiti na libijsku scenu.

Visokorangirani izvor iz Predsjedničkog vijeća Vlade nacionalnog jedinstva otkriva da UAE na čelu kriznog štaba predstavlja Tahnoun bin Zayed bin Sultan Al Nahyan, a egipatsku stranu predsjednik egipatske Nacionalne komisije za Libiju, general Mohamed al-Kashki.

Tri kandidata

Prema izvoru, UAE i Egipat žele imenovati jednog od tri kandidata za Haftarovog nasljednika na poziciji “vrhovnog komandanta vojske”. Prvi je kandidat general-major Aoun al-Farjani, Haftarov rođak i jedan od njegovih glavnih pomoćnika.

Druga dvojica kandidata jesu major Khaled Khalifa Haftar, koji komanduje jednom od najvećih vojnih jedinica u snagama svog oca, i general-major Abdul Salam Hassi, koji komanduje Operativnim štabom operacije “Dostojanstvo”.

Ashraf Al-Sheh, politički analitičar i bivši savjetnik predsjednika Vrhovnog državnog vijeća u Libiji, smatra da neizvjesnost u vezi sa sudbinom Khalife Haftara i njegovog zdravstvenog stanja “izaziva veliku konfuziju kod strana koje imaju korist od Haftara i njegovog projekta za stvaranje diktatorske države u Libiji”.

Smatra da se kriza s kojom se suočavaju te države očituje u tome što nisu u stanju pronaći osobu koja bi mogla zamijeniti Haftara na njegovoj poziciji, u smislu jačine ličnosti, harizmatičnosti i sposobnosti da realizuje njihove projekte, izjavio je u telefonskom razgovoru za Al Jazeeru iz Bukurešta.

“Bez obzira na rezultate, faza nakon Haftarove bolesti više neće biti ista kao ona prije nje”, dodao je. Čak i u slučaju da se Haftar vrati na libijsku scenu, smatra on, operacija “Dostojanstvo” uništena je iznutra. Sada se dokazalo da operacija počiva na ličnosti, a ne na projektu izgradnje države, kako je rekao.

Sukob u Benghaziju

Al-Sheh očekuje da će istočna područja Libije svjedočiti sukobima koji će početi čim se u javnosti pojave informacije o Haftaru, ističući da su pojedina plemena pogođena Haftarovim odsustvom.

Također je rekao da je “predsjednik Zastupničkog doma u Tobruku Aqeela Saleh bio sputan vojnom kontrolom Khalife Haftara”. “To se može jasno vidjeti u Salehovom brzom prihvatanju poziva novog predsjednika Vrhovnog državnog vijeća u Libiji Khalida al-Mishrija da se sastane s njim u Skhiratu prošle sedmice”, dodao je.

Al-Sheh pojašnjava da je “Al-Mishri kandidat stranke Pravda i izgradnja, krila Muslimanskog bratstva u Libiji, protiv koje je operacija ‘Dostojanstvo’ proglasila rat. To zapravo i potvrđuje da se Saleh oslobodio Haftarovih stega.”

U istom tom kontekstu politički analitičar Abdul Salam al-Rajhi smatra da, bez obzira na predviđanja za period nakon Haftara, ima onih koji strahuju da bi se Haftar mogao vratiti na libijsku scenu. “Njegovi saveznici sada se čvrsto drže za njega više nego ikad s obzirom na problem da pronađu osobu koja će ga naslijediti”, dodao je.

Al-Rajhi je u telefonskom razgovoru za Al Jazeeru iz Tripolija kazao da države koje podržavaju Haftara, pogotovo Egipat i UAE, plaćaju ogromne novčane sume kako bi ostvarile svoje interese. Dodao je da “Egipat neće imati prevelik utjecaj u istočnom području, a da će se Emirati čvrsto držati svojih teritorijalnih dobitaka, prvenstveno vojne baze na Sredozemlju”.

Kriza pronalaska zamjenika

Al-Rajhi smatra da predložena imena osoba koje bi mogle naslijediti Haftara na funkciji “ne mogu biti njegova zamjena”. Prema njegovim riječima, Abd al-Razaq al-Nazuri nema nikakvu harizmatičnost koja bi ga kvalifikovala za Haftarovog zamjenika. Al-Farjani jest Haftarov rođak, no on je omražen čak i u redovima boraca operacije “Dostojanstvo”, a tereti se i za isključivanje Haftara iz plemena.

Smatra da je Hassi, među ove tri ličnosti, “najbliži tome da bude njegov nasljednik, jer je riječ o poznatoj, oštroumnoj, disciplinovanoj i obrazovanoj vojnoj ličnosti. Međutim, i njemu nedostaje harizmatičnosti, koja bi mu omogućila da popuni prazninu nakon Haftara.”

Ovaj politički analitičar iz Libije ne odbacuje mogućnost da će problem pronalaska Haftarovog zamjenika potaknuti UAE i Egipat da formiraju “trilateralno vojno vijeće”, koje će upravljati istokom Libije.

Međutim, smatra da će podijeljenost i sukobi obilježiti sljedeću fazu, pogotovo zbog brojnih nesuglasica koje postoje u više aspekata, poput neslaganja s osobama zaduženim za eksploataciju nafte i neslaganja s plemenima.

Smatra da onaj ko bude došao na Haftarovu poziciju, ko god to bio, “sigurno neće imati iste političke ambicije kao i on. Haftar je želio postati predsjednik Libije, dok će ambicije njegovog zamjenika biti usmjerene na osiguravanje bilo kakve uloge u sljedećoj fazi.”

Haftar je izazivao polemike u eri Gaddafija, zatim u periodu revolucije protiv libijskog predsjednika, nakon čega je postao ime koje je označilo kontrarevoluciju u Libiji, podržanu od Egipta i UAE-a. Danas je Haftar naziv za krizu koja se očituje u različitim mogućnostima uslijed njegovog odsustva, jer su strane koje su mu pružale podršku izgradile projekt za ponovno postavljanje diktatora na vlast u Libiji, a ne za izgradnju države koju je libijski narod skupo platio.

Izvor: Al Jazeera