Platforma neprihvaljiva južno od Ibra

Premijer Srbije Ivica Dačić je izjavio kako očekuje da se rezolucija o Kosovu nađe pred poslanicima Narodne skupštine Srbije naredne sedmice. Tome će prethoditi sastanak Vlade s predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.

Podršku dokumentu dali su lideri Srba sa sjevera Kosova, iz opština koje nisu integrirane u kosovske institucije.

Reporter Al Jazeere Avni Ahmetaj istraživao je kako ovaj dokument vide Srbi koji žive u opštini Gračanica, južno od rijeke Ibar, odnosno oni koji priznaju strukture Kosova.

Opština Gračanica osnovana je prije tri godine prema Ahtisaarijevom planu o decentralizaciji.

Funkcionira po zakonima Kosova, a nakon integracije uslijedile su i investicije, koje su uglavnom usmjerene ka infrastrukturi.

Neprihvatljiva platforma

Kosovske institucije planiraju koristiti isti model za integraciju Srba koji žive u sjevernim opštinama Kosova.


Nenad Đurđević o Platformi za Kosovo

Uprkos protivljenju njihovih lidera, prošle godine blizu 4.000 kosovskih dokumenata izdato je Srbima sa sjevera.

Slobodan Petrović, zamjenik premijera Kosova, kaže da su uspostavili dobru komunikaciju sa Srbima.

“Između 400 i 500 srpskih porodica koje žive na severu, odnosno u severnoj Mitrovici, na konkretan način smo pomogli kroz razne vrste projekata socijalne i pravne prirode. I sa svim onim našim građanima koji imaju potrebe za pomoći uspeli smo na taj način da napravimo više nego dobru komunikaciju, što do sada nije bilo slučaj”, kaže Petrović.

Srpska platforma za Kosovo neprihvatljiva je za kosovske institucije, jer, kako zamjenik premijera Kosova kaže, ona nije u skladu sa realnim stanjem.

“Pa, odmah po objavljivanju tog papira, ocenili smo da je to potpuno nerealno i da to nije u skladu sa realnostima koje su na Kosovu i da će ona imati više ulogu za  neku unutarpolitičku situaciju koja je u Srbiji”, objašnjava Petrović.

Neophodan kompromis

Poslanica Jedinstvene srpske liste u kosovskoj Skupštini Rada Trajković smatra da platforma predsjednika Srbije predstavlja plan za budućnost sjevera Kosova, ali da će obje strane morati postići kompromis.

“Mislim da je dobro što je napravio papir, koji najverovatnije predstavlja njegov maksimum u smislu zahteva. Čim izađete sa takvim papirom, svakako ne izlazite sa donjom granicom gde ste spermni da pravite kompromis, jer on se ne može ostvariti bez dogovora sa Albancima, mislim na liderstvo, institucije i partnerstvo liderstva u Prištini. I ne može bez međunarodne zajednice. Zato mislim da će predsednik Nikolić u toku pregovora ipak se negde susreti sa Ahtisaarijevim planom i njegovim rešenjima”, kaže Trajković.

Nastavak dijaloga između premijera Srbije i Kosova, Ivice Dačića i Hashima Thacija, predviđen je za 17. januar u Briselu.

Izvor: Al Jazeera