Platini: Evropski nogomet je u opasnosti

Platini: Ne dozvolimo da se reprezentacije žrtvuju na oltaru trgovačkih interesa (EPA)

Predsjednik Evropske nogometne federacije (UEFA) Michel Platini pozvao je evropske države da donesu nove zakone u borbi protiv namještanja rezultata utakmica, prenose agencije.

“Evropski nogomet je u opasnosti, a moglo bi se čak reći da je ugrožen i cijeli evropski sport”, rekao je Platini u govoru održanom na sjednici Vijeća Evrope u Strazburu. On je naglasio da su neke evropske države usvojile zakone protiv najveće pošasti savremenog nogometa, ali da bi i ostale trebalo da ih u tome slijede, javlja Tanjug.

“Alarmantan je podatak o rastućem broju namještenih mečeva koji su povezani s klađenjem. Nijedna zemlja u tome nije pošteđena”, rekao je Platini, a govor je objavljen i na zvaničnoj UEFA-inoj stranici. On je istakao da namještanje mečeva kontrolišu kriminalne organizacije, te dodao je da su Italija, Portugal, Španija, Velika Britanija, Bugarska i Poljska među državama koje su usvojile zakone po kojima je “sportska prevara” također krivično djelo.

Španija pozitivan primjer

“Zato je neophodno da Vijeće Evrope ohrabri sve ostale države da se donošenjem zakona uključe u borbu protiv korupcije u sportu. Istovremeno, državne ustanove treba da sarađuju sa sportskim organizacijama”, rekao je Platini i zaključio da je riječ o “odgovornosti, moralu i pravdi”.

Prvi čovjek UEFA-e naglasio je da bi nacionalne nogometne federacije trebalo da budu vlasnici takmičenja koja se održavaju pod njihovim okriljem. Naglasio je da je dovedena u pitanje i egzistencija nacionalnih timova.

“Nema više garancije da će igrači ubuduće moći da se odazivaju na poziv nacionalnih selekcija”, upozorio je Platini. On je kao pozitivan primjer naveo Španiju u kojoj je nacionalni tim prioritet.

“Ne dozvolimo da se reprezentacije žrtvuju na oltaru trgovačkih interesa. Ako je sport živo biće, onda je nacionalna reprezentacija njegovo srce, čiji otkucaji oblikuju evropski sportski organizam”, naglasio je Platini.

Izvor: Agencije