Oglasi

Platini poslao pismo hrvatskom premijeru

Predsjednik UEFA-e želi sastanak sa Zoranom Milanovićem da razgovaraju o problemu huligana u hrvatskom nogometu.
Platini je Milanovića u decembru u Zagrebu upozorio na problem nasilja na određenim utakmicama u kojima sudjeluju hrvatske ekipePixsell

Predsjednik Evropske nogometne federacije (UEFA) Michel Platini poslao je pismo predsjedniku Vlade Hrvatske Zoranu Milanoviću u kojem je još jednom upozorio na problem navijača i huligana u hrvatskom nogometu, prenosi Hina.

Pismo i za Dačića

Michel Platini poslao je pismo i premijeru Srbije Ivici Dačiću, zatraživši u što kraćem roku rješavanje problema nasilja na nogometnim utakmicama.
Prvi čovjek evropskog nogometa naveo je kako je Izvršni odbor UEFA-e zabrinut zbog neprihvatljivog nivoa nasilja i nereda koji se događaju na utakmicama klubova i reprezentacije Srbije.
"UEFA zna da može računati na to da ćete ovo jako osjetljivo pitanje tretirati s najvišim prioritetom i Vi ste nam sada potrebniji nego ikada, jer od toga u velikoj mjeri ovisi budućnost nogometa u Srbiji", navodi se u Platinijevom pismu Dačiću, prenosi Tanjug.
Platini je naglasio kako insistira na skorašnjem sastanku Františeka Laurineca s predstavnicima vlasti i Fudbalskog saveza Srbije (FSS).
Utakmica između Hrvatske i Srbije u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo (SP) 2014. godine u Brazilu bit će odigrana 22. marta u Zagrebu.

Platini je u pismu, koje je na svojoj internetskoj stranici objavio Hrvatski nogometni savez (HNS), zatražio hitan sastanak s hrvatskim premijerom u martu, podsjetivši kako je prilikom posljednje posjete Zagrebu, početkom decembra prošle godine, na proslavi 100 godina HNS-a, upozorio na problem nasilja na određenim utakmicama u kojima sudjeluju hrvatske ekipe u UEFA-inim natjecanjima.

On je u pismu napisao:

"Poštovani gospodine Milanoviću,

Kao što već znate - jer o tome smo razgovarali tokom proslave stogodišnjice HNS-a u decembru prošle godine, te sam tokom mog obraćanja tom prigodom naglasio problem - UEFA je izuzetno zabrinuta svim razinama nasilja na određenim utakmicama u kojima sudjeluju hrvatske ekipe u UEFA-inim natjecanjima.

Ova zabrinutost nije ništa novo. U februaru 2011. godine susreo sam se s predsjednikom Hrvatske kako bih mu objasnio službeni stav Izvršnog komiteta UEFA. S UEAF-inog gledišta, izostanak utjecaja i opredijeljenosti najviše Vladine razine glavni je faktor koji sprečava napredak po ovom pitanju te, imajući to na umu, Izvršni komitet UEFA-e zadužio je Františeka Laurineca, predsjednika Komisije za stadione i sigurnost, da se hitno susretne s najvišim predstavnicima hrvatske Vlade i nogometnih vlasti. Ovo predstavlja napor u postizanju sporazuma o provođenju ključne strateške akcije koja je potrebna da bi se ostvario momentalni napredak.

Željeli bismo predložiti da se ovaj sastanak održi u Hrvatskoj u martu 2013. godine te Vas ljubazno molimo za punu suradnju te da ovo pitanje tretirate kao najviši prioritet. Stoga Vam unaprijed zahvaljujem na razumijevanju i pomoći u ovom posebno osjetljivom problemu. UEFA zna da može računati na novi upravljački tim u HNS-u, koji poduzima krajnje napore, ali sada Vas trebamo više nego ikad: budućnost hrvatskog nogometa ovisi o tome."

Saopćenje HNS-a

Izvršni odbor HNS-a izdao je saopćenje za javnost povodom pisma Platinija, u kojem je rečeno:

"Pismo predsjednika UEFA-e upućeno premijeru ponovno skreće pozornost na problem reda i sigurnosti na stadionima te izostanak učinkovitih mjera u suzbijanju huliganizma u hrvatskom nogometu. Ako je i bilo dvojbi o adresatu kojem je upućen govor Platinija prilikom proslave 100 godina HNS-a u Zagrebu, ovim novim obraćanjem UEFA-e svima je jasno na koga se konkretno odnosi ova kritika te nedvojbeno pokazuje stav europske nogometne organizacije o nedostatku učinkovitih mjera nadležnih institucija Hrvatske zaduženih za navedeni problem.

Hrvatski nogomet je, nažalost, pod posebnom i stalnom pozornošću UEFA-e u svezi huliganizma na utakmicama u kojima sudjeluju klubovi i reprezentacije u UEFA-inim natjecanjima. Očigledno da je ovaj problem zasjenio sve vrijedne i uspješne sportske rezultate klubova i hrvatske nogometne reprezentacije, kao i napore nogometne organizacije da se hrvatski nogomet i nadalje promovira kao jedan od najuspješnijih brendova Hrvatske u Europi i svijetu.

Pismo gospodina Platinija ne ostavlja nikakvu dvojbu od koga se očekuje poduzimanje jasnih i konkretnih mjera i javna je poruka upućena odgovornim ljudima u Vladi Hrvatske da više nema prostora za odgađanjem učinkovite akcije. U tom kontekstu HNS ponovno naglašava opredijeljenost i želju za suradnjom s bilo kojom institucijom Hrvatske kao i eventualnim djelovanjem nadležnih organa Hrvatske da se za sada deklarativni stavovi provedu u učinkovitu praksu. Iz pisma je također jasno vidljivo da UEFA prepoznaje i snažno podupire napore novog vodstva HNS-a da se suoči s ovim problemom i mjerama za njihovo suzbijanje. Zahvalni smo na tome, ali je očigledno da u ovom trenutku ne možemo sami.

Neobična retorika

Može nam se retorika činiti neobičnom, ali svi mi znamo da je činjenica da od posljednjih upozorenja s govornice HNK-a u javnosti isključivo govori ministar sporta, gospodin [Zoran] Jovanović, koji se oglašava neprimjerenom retorikom, ali o potpuno drugim temama. Nažalost, ni slova o spomenutim problemima ili prijedlogu mjera koje bi iz tog resornog, sportskog ministarstva bilo upućeno Vladi Hrvatske ili drugim ministarstvima u čiju domenu spada ovaj problem.

Svjedoci smo učestalih i neargumentiranih istupa o stanju hrvatskog nogometa te spuštanje na razinu obračuna s pojedincima ili pojedinim klubom, kao i prijetnjom sportskom inspekcijom. Iako je svima jasno da je sportska inspekcija samo jedan u nizu upravnih inspekcija namijenjenih za kontrolu primjene odgovarajućeg zakona, upravo se nogometnim tijelima neprestano prijeti i priziva 'očekivana' sanacija iako služba nije formirana i nije započela sa svojim redovnim aktivnostima.

Ako je to poruka državnih institucija prema najpopularnijem i najmasovnijem hrvatskom sportu te ako se po tome mjeri odnos nadležnih institucija Hrvatske prema nogometu, nije ni čudo da nas ovako percipira UEFA.

Apeliramo po ne znamo koji put da se napokon postigne konsenzus nadležnih tijela državne uprave s jednim ciljem, a to je potpora hrvatskom sportu, a posebno najmasovnijem - nogometu. Ovo pismo UEFA-e je samo dodatni motiv da bez zadrške i rezerve za isti stol sjednu svi odgovorni ljudi zaduženi za stvaranje pravnog, financijskog i sportskog okvira hrvatskog sporta, a posebno nogometa s ciljem da se usuglase, definiraju te učinkovito i bez odgode provedu zacrtane mjere i ostvare očekivani ciljevi.

Represija i obračun

Ne prihvaćamo retoriku najavljenih represija i obračuna s pojedincima kojima se pune naslovnice listova i portala te tražimo stručnu, argumentiranu i učinkovitu pomoć u suzbijanju nereda na stadionima, ali i svih drugih problema u hrvatskom sportu.

Zabrinjavajuće je upravo stanje sportskih objekata – stadiona u vlasništvu lokalne samouprave - gradova, županija, na kojima se odvijaju utakmice - javna okupljanja, često sa procjenama visokog sigurnosnog rizika. Očekujemo napokon i konkretne prijedloge o načinu financiranja hrvatskog sporta u cijelini, olakšicama za ulagače u sportsku djelatnost i infrastrukturu.

Ako je Zakon o sportu svojim prvim člankom tako gordo proklamirao sportsku djelatnost kao djelatnost od posebnog interesa za RH, smatramo da zaslužujemo bolju i učinkovitu potporu te da se doista osjećamo 'posebno' zbog ukupnog značaja sporta za sve građane RH. Naravno, svi pojedinci, klubovi, organi i tijela HNS-a i dalje bezrezervno stoje na dispoziciji svim predstavnicima vlasti u RH u cilju efikasnije akcije, ali i poruke UEFA-i da smo u stanju zajedno pokrenuti mehanizme za uklanjanje huliganizma sa stadiona. Pismo predsjednika UEFA-e jasno poručuje od koga se očekuje pravi djelotvorni potez", stoji u saopćenju IO HNS-a .

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović nije sa simpatijama primio saopćenje kojeg je objavio Izvršni odbor HNS-a povodom pisma Platinija Milanoviću, prenosi Hina.

"Što se tiče pamfleta HNS-a, na njega je suvišan bilo kakav komentar. Onaj tko ga je napisao, nije za dijalog, nego prodaje licemjerje, maglu i demagogiju. Tako se ne rješavaju problemi. Ništa se sadržajno nije promijenilo u HNS-u, ali mi ćemo i dalje inzistirati na poštivanju i provedbi zakona, jer je to jedini način prevencije nasilja, huliganizma i svih nepravilnosti. HNS, umjesto da piše pamflete, treba početi raditi", kazao je ministar.

Jovanović dodaje kako su Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, policije i pravosuđa odradila niz sastanaka na temu osiguranja uvjeta za prevenciju nasilja i huliganizma na stadionima, što će s ponosom prezentirati svima, pa i UEFA-i.

Izvor: Agencije