Platini protiv tehnologije na gol liniji

Čelnik UEFA-e bi više volio dati 50 miliona eura za razvoj nogometa nego za tehnologiju koja je korisna za jedan ili dva gola godišnje (AFP)

Predsjednik Evropske nogometne asocijacije (UEFA) Michel Platini još je jednom ponovio protivljenje uvođenju tehnologije na gol liniji, istovremeno dok se ona koristi na Svjetskom klupskom prvenstvu u Japanu, prenosi Hina.

“Više bih volio dati 50 miliona eura za razvoj nogometa nego za tehnologiju koja je korisna za jedan ili dva gola godišnje”, izjavio je Platini.

“Ako postoji sudija iza gola, ako je on metar od gol linije i ako ima dobre naočale, može vidjeti je li lopta prešla liniju ili ne”, ocijenio je bivši kapitan francuske reprezentacije, koji se oduvijek protivi uvođenju ove tehnologije.

Pet sudija

Platini je više za pet sudija na terenu s jednim glavnim sudijom, dvojicom pomoćnih i dvojicom dodatnih sudija, što je sistem koji se koristi u UEFA-inim natjecanjima.

Dva sistema tehnologije na gol liniji trenutno se koriste na Svjetskom klupskom prvenstvu, GoalRef, koji se služi magnetskim poljem i posebnom loptom na stadionu u Yokohami i Hawk-Eye a temelji se na korištenju kamera kao u tenisu.

Ta bi tehnologija trebala biti korištena i na Konfederacijskom kupu 2013. i na Svjetskom prvenstvu (SP) 2014. godine u Brazilu.

Izvor: Agencije