Plemenski vođa odgovoran za tradiciju

Jedno od najstarijih afričkih plemena pokušava sačuvati svoju kulturu. Narod Masai iz istočne Afrike zato je izabrao mladog vođu, koji će biti odgovoran za očuvanje plemenske tradicije. Reporterka Al Jazeere Jane Ferguson prisustvovala je ceremoniji i proslavi izbora novog vođe, održanoj na jugu Kenije.

Ratnici Masaija slave cijelu noć. Pripremaju se za dolazak prvog novog vođe u 15 godina. Pojavljuje se u zoru. Prema tradiciji – predaju mu simbolični štap i po njegovom tijelu razmazuju kravlji izmet. Ta ceremonija ima veliki značaj.

Peter Ole Sombol jedna je od ključnih osoba za opstanak Masaija, kao vođa svih odraslih pripadnika plemena u svom području. Odgovoran je za očuvanje plemenske kulture.

Narod Masai podijeljen je prema regijama u kojima žive, a novi vođa će biti zadužen za Masaije u Amboseliju, na granici između Kenije i Tanzanije.

Spoj starog i novog

U razgovoru za Al Jazeeru u svojoj kolibi taj 20-godišnjak govori kako zna šta je potrebno za opstanak plemena.

“Ako uspijemo zaštititi okoliš i divlji svijet, bez napuštanja pastirskog načina života, postat ćemo turistička atrakcija. To će pomoći razvoju našeg područja i omogućiti nam da izgradimo nove škole i bolnice”, kaže Peter Ole Sombol, vođa Masaija u Amboseliju.

Masaiji pokušavaju pronaći ravnotežu između tradicije i modernog svijeta. Tradicionalno su stočari, a danas ih ima otprilike milion, većinom u Keniji i Tanzaniji. Vrhovni starješina kaže da zajednica pozorno bira koga će izabrati za lokalnoga vođu.

“Morali su uzeti u obzir iz kakve porodice potječe, zatim procijeniti njegovu hrabrost i sposobnosti da vodi narod. Vođa se bira između mnogo kandidata”, objašnjava Joseph Lekirrukule, vrhovni starješina Masaija.

Masaiji iz različitih regija okupili su se u Amboseliju. Proslava je trajala dugo nakon ceremonije. Mladi ratnici pjevaju i plešu cijelu noć i jutro. Tradicija pijenja kravlje krvi, koja, kako vjeruju, daje snagu, ovdje se i danas prakticira. Međutim, ima i jasnih znakova modernizacije – neobičan spoj i kompromis između starog i novog.

Izvor: Al Jazeera