Plenković: ‘Agresija nas je usporila, za to nismo dobili ispriku’

Andrej Plenković, Aleksandar Vučić
Plenković kaže da je u razvoju odnosa sa susjedima potrebno u cijelosti riješiti sva pitanja koja su na dnevnom redu (Twitter/Andrej Plenkovi?)

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u utorak da je razvoj odnosa sa susjednim zemljama važan jer su još ostala otvorena pitanja granica, nestalih, kulturnih dobara – pitanja koja treba rješavati u razdoblju koje slijedi.

Komentirajući jučerašnji sastanak sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem, Plenković je kazao kako mu je važno da Hrvatska rješava probleme iz prošlosti koji su nastali u doba raspada bivše SFRJ, u vrijeme agresije [Slobodan] Miloševićevog režima na Hrvatsku i okupacije dijela teritorija, “što je preveniralo i usporilo razvoj zemlje i članstvo u EU-u i NATO-u”.

“A za to nismo dobili ispriku ni od koga”, naglasio je.

Kazao je da je u razvoju odnosa sa susjedima potrebno u cijelosti riješiti sva pitanja koja su na dnevnom redu i zato s Vučićem nije razgovarao samo o novoj europskoj strategiji proširenja, situaciji u regiji i gospodarskoj suradnji nego i o onomu što je ostalo.

Otvorena pitanja

“A ostalo je pitanje nestalih, ostalo je pitanje granica, ratnih šteta, zaštite manjina, sukcesije i pitanje kulturnih dobara. Sve teme moramo rješavati u razdoblju koje je ispred nas”, rekao je, kako prenosi Hina.

Kazao je da je s Vučićem dogovorio da će se kroz koordinatore za otvorena pitanja formirati posebna radna skupina koja će se baviti temom ratne odštete.

Govoreći o rješavanju pitanja granice na Dunavu, premijer je rekao da “zbog slovenske manipulacije” hrvatsko iskustvo s arbitražama nije sjajno.

“Međutim, to ne znači da neka druga arbitraža ne bi bila vođena po sasvim drugim i kvalitetnim pravilima i načelima međunarodnoga prava. Ali, prvo će biti bilateralni razgovori, a kasnije ćemo vidjeti pred kakav međunarodni forum bismo eventualno izašli i s kakvim dogovorom”, zaključio je Plenković.

Plenković nije želio komentirati ocjenu hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović prema kojoj su u ponedjeljak u Zagrebu protiv srbijanskog predsjednika prosvjedovali politički marginalci i kazao je da je riječ o ljudima koji su jasno artikulirali svoj stav u vezi sa čelnikom susjedne zemlje zbog elemenata vezanih za prošlost.

‘Pitajte predsjednicu’

“To pitajte predsjednicu”, rekao je Plenković novinarima na zamolbu da komentira ocjenu o političkim marginalcima.

“Ne želim komentirati komentare drugih ljudi.”

“Hrvatska je demokratska zemlja i oni ljudi koji su iz niza razloga željeli manifestirati svoje nezadovoljstvo to su i učinili. To nije prvi put, toga je bilo i pri drugim posjetima”, kazao je Plenković na marginama konferencije o digitalnom tržištu.

Izvor: Agencije