Plenković bez komentara na oslobađajuću presudu Thompsonu

Andrej Plenković
Andrej Plenković u svom timu 'Odvažno za Hrvatsku' kao kandidata za zamjenika predsjednika ima Tomu Medveda (EPA)

Hrvatski premijer Andrej Plenković u četvrtak nije želio komentirati oslobađajuću presudu pjevaču Marku Perkoviću Thompsonu zbog uzvika “Za dom spremni”, no ustvrdio je da su preporuke Vijeća za suočavanje s nedemokratskim režimima itekako važne i relevantne.

Na novinarsko pitanje hoće li se nakon presude odbaciti preporuke Vijeća za suočavanje s nedemokratskim režimima te kako će se ujednačiti sudska praksa u vezi spornog pozdrava Plenković je rekao da su preporuke vijeća itekako važne i relevantne.

“Ministarstva su dobila određeni rok da se o njima očituju. Kada se očituju ćemo vidjeti kako i na koji način bolje regulirati postojeće zakonske okvire”, kazao je premijer Hrvatske nakon Svečane sjednice Skupštine Hrvatske vatrogasne zajednice u Otočcu, prenosi Hina.

Vijeće: ‘Za dom spremni’ u komemorativne svrhe uz dopuštenje

Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima, poznato u javnosti i pod nazivom ‘Vijeće za suočavanje s prošlošću’, preporučilo je u ožujku sankcioniranje simbola totalitarnih režima, ali i iznimku da se pozdrav “Za dom spremni”, koji je suprotan Ustavu, može koristiti u komemorativne svrhe uz prethodno dopuštenje.

S druge strane crvena zvijezda i komunistički simboli nisu sporni, s tim da su ti simboli bili dvoznačni.

Pjevač Marko Perković Thompson nepravomoćno je u srijedu na Prekršajnom sudu u Slunju oslobođen optužbe da je remetio javni red i mir kada je tijekom izvođenja pjesme “Bojna Čavoglave” na proslavi obljetnice “Oluje” lani u Slunju uzviknuo poklič “Za dom spremni” jer, kako stoji u presudi, nije poticao mržnju na temelju nacionalne ili vjerske pripadnosti.

Sutkinja Nada Turkalj je u obrazloženju presude kazala kako izvođenjem te pjesme s pozdravom “Za dom spremni” Thompson nije poticao mržnju na temelju nacionalne ili vjerske pripadnosti, iako se taj pozdrav koristio kao službeni za totalitarnog režima NDH i njene fašističke ideologije.

Sutkinja: Nije bilo poticanja na mržnju

Istaknula je kako kroz dokazni postupak nije bilo dokazano da je Perković remetio javni red i mir na koncertu na proslavi Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja, odnosno 22. obljetnice vojno-redarstvene akcije “Oluje” i Dana Grada Slunja, jer je tekst izvedene pjesme “Bojna Čavoglave” upravo onakav kako je snimljen na službenim nosačima zvuka Croatia Recordsa.

“Izvođenje nije proizvelo narušavanje javnog reda i mira, nije bilo praćeno političkim i drugim porukama kojima bi se uznemiravali građani kako na koncertu, tako ni šire. Uvažavajući dokaze nije utvrđeno da je Marko Perković glasnim pjevanjem poticao mržnju na temelju nacionalne ili vjerske pripadnosti, budući da se tekst ‘Za dom spremni’ koristio kao sastavnim djelom pjesme ‘Bojne Čavoglave’, pa je sud istoga oslobodio od optužbe”, rekla je sutkinja Turkalj.

Izvor: Agencije