Plenković: Bio bi red da Cerar dođe u Zagreb

Andrej Plenković, Miro Cerar, Slovenija, Hrvatska
Andrej Plenković je podsjetio da je nakon odluke otišao u Ljubljanu i dogovorena je posjeta Mire Cerara (Al Jazeera)

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u četvrtak da bi “bio red” da se slovenski premijer Miro Cerar drži dogovora i dođe u Zagreb na razgovore o spornoj graničnoj arbitraži, prekinute krajem rujna nakon Plenkovićeva govora u UN-u u kojem je Sloveniju prozvao za nepoštivanje međunarodnog prava.

“Mislim da bi bio red da kolega Cerar dođe u Zagreb jer smo se tako i dogovorili. Ja samo odmah početkom ljeta otišao u Ljubljanu i naš je dogovor da dođe, a to je bila i svrha pisma koje sam mu uputio”, rekao je Plenković novinarima u Bruxellesu.

Otkazana posjeta nakon govora

“Dakle, onaj tko stalno poziva na dijalog cijelo vrijeme je Hrvatska”, dodao je hrvatski premijer koji sudjeluje na dvodnevnom sastanku čelnika EU-a, prenosi Hina.

Cerar je u rujnu otkazao dogovoreni zagrebački susret s Plenkovićem nakon govora hrvatskog premijera na zasjedanju Opće skupštine UN-a u kojem je još jednom odbacio arbitražnu odluku rekavši da je za Hrvatsku arbitražni sporazum kontaminiran i da zato Hrvatsku ne obvezuje.

Hrvatska ne prihvaća presudu ad hoc arbitraže o granici jer su slovenski dužnosnici nezakonito komunicirali sa sucima i umetali dokumente na temelju kojih je sud u Den Haagu donio presudu prije dva mjeseca.

Slovenija, pak, ustraje na primjeni arbitražne presude i odbija ponudu Zagreba da spor iznova riješe bilateralnim pregovorima

Plenković se uoči summita sastao s predsjednikom EPP-a Josephom Daulom, a sastaje se i s predsjednikom Europske komisije Jeanom-Claudeom Junckerom.

Pojasniti pozicije Hrvatske

“Razgovarat ću i o ključnim pitanjima za Hrvatsku. Za nas je posebno pitanje nastavak izgradnje Pelješkog mosta te odnosi sa Slovenijom u kontekstu dijaloga koji imamo s kolegom Mirom Cerarom, da pojasnimo pozicije Hrvatske i da vidimo kakav je stav Europske komisije”, rekao je Plenković.

Na summitu koji počinje u četvrtak popodne, čelnici EU-a razgovarat će o migracijama, digitalnoj agendi, vanjskopolitičkim pitanjima i liderskoj agendi koju je pripremio predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk, koji sadrži hodogram rada Europskog vijeća do polovice 2019.

Izvor: Agencije