Plenković dobio podršku partnera u slučaju ‘Agrokor’

ndrej
Plenković tvrdi da je Dalić dala veliki doprinos u rješavanju najkrupnijeg problema hrvatske privrede (Reuters)

Hrvatski premijer Andrej Plenković dobio je u petak, na sastanku s koalicijskim partnerima o aferi s e-mailovima potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva Martine Dalić, punu potporu u procesu vezanom za Agrokor, potvrđeno je iz Banskih dvora.

Istaknuto je i da je za slučaj “Agrokor” bitno da završi postizanjem nagodbe.

Novi sastanak članova vladajuće većine bit će održan u utorak.

Predsjednik Hrvatske narodne stranke Ivan Vrdoljak izjavio je nakon sastanka da će idućeg tjedna biti održana prezentacija o tijeku postizanja nagodbe te da je najvažnije sačuvati desetke tisuća radnih mjesta u Agrokoru.

Plenković: ‘Vlada nije talac’

“Želimo pokazati odgovornost prema tom procesu, a što se tiče političke odgovornosti, o tome će se razgovarati sljedećih dana, mislim, i nakon 10. srpnja, kada očekujemo postizanje nagodbe”, rekao je Vrdoljak.

I predsjednik Hrvatske socijalnoliberalne stranke Darinko Kosor istaknuo je važnost postizanja nagodbe te poručio kako koalicija nije ugrožena.

Dodao je da Plenković ima njihovu podršku, ali je naglasio kako “pojedinci koji su radili određena djela trebaju biti istraženi od državnih institucija”.

Predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac ustvrdio je kako se ne smije dozvoliti ugrožavanje postizanja nagodbe, kao i funkcioniranje Vlade, ali treba razgovarati o tome “gdje je i na kojim mjestima napravljena kontaminacija u cijelom procesu”.

“Što se kontaminiranih mjesta tiče, bude li potrebno, poduzet će se mjere u skladu s političkim osjećajem odgovornosti”, poručio je Pupovac.

Plenković je prije sastanka u Banskim dvorima istaknuo da “Vlada [Hrvatske] nije talac Martine Dalić, koja je dala velik doprinos u rješavanju najkrupnijeg problema hrvatskog gospodarstva od Domovinskog rata”.

Dalić: ‘Neću podnijeti ostavku’

Naglasio je, međutim, da će “netko odgovarati ako je bilo namjernih pogrešaka u stvaranju ‘lex Agrokora'”.

“Sad se bavimo greškama koje su nastale u procesu. Ako su one namjerne, netko će odgovarati. Ako nisu, idemo dalje”, rekao je.

Martina Dalić poručila je, pak, da neće podnijeti ostavku, a e-mail komunikacija koja je izašla u javnost potvrđuje, kako kaže, ono što je i ranije govorila: da je ona glavni autor “lex Agrokora” i da se u njegovoj izradi konzultirala s mnogima koji su mogli pomoći.

Dodala je kako joj nije problem što e-mail prepisku provjerava Državno odvjetništvo.

“Ako bilo tko od službenih institucija ima potrebu bilo što provjeriti, meni to nije nikakav problem jer ono što sam radila radila sam na iznalaženju rješenja za najveću krizu od osamostaljenja Hrvatske”, kazala je Dalić.

Ustvrdila je da njezina e-mail korespondencija ne govori ništa o njezinoj povezanosti s konzultantima i odvjetnicima koji su radili “lex Agrokor”.

SOA uključena u razjašnjavanje afere

“Imam dnevno mail korespondenciju s mnogim ljudima u kontekstu rješavanja ovog problema. Imam tisuće mailova, korespondenciju s brojnim osobama. Korespondenciju održavam sa četiri mail adrese”, rekla je.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa potvrdilo je Hini da je na temelju medijskih napisa i prijave zaprimljene u petak otvorilo predmet u slučaju e-mailova Martine Dalić.

Ravnatelj Sigurnosno obavještajne agencije Daniel Markić potvrdio je, također, da je njegova služba uključena u razjašnjavanje afere, pri čemu daje punu potporu policiji i Državnom odvjetništvu, koje treba dati “konačni lijek”.

“Samo ćemo reći da je SOA uključena – to nam je zadaća. Imamo jasne upute državnog vrha da razjasnimo situaciju. Dajemo potpunu potporu Državnom odvjetništvu i policiji”, kazao je Markić.

Iz Agrokora izvučeno 67 miliona eura

Najavio je da će konačno izvješće dobiti državni vrh i saborski Odbor za nacionalnu sigurnost, koji će potom izvijestiti medije.

Afera je izbila nakon što je portal Index objavio prepisku na privatnom e-mailu između Martine Dalić i autora “lex Agrokora”, iz koje proizlazi da su vlasnici i predsjednici brokerskih kuća, konzultantskih tvrtki i odvjetničkih ureda tajno radili za Vladu na pripremi zakona i iz toga izvukli osobnu korist.

Navodno je nakon toga, na ime savjetničkih usluga, iz Agrokora u posljednjih godinu dana izvučeno više od pola milijarde kuna (67,7 milijuna eura).

Izvor: Agencije