Plenković Haradinaju obećao dalju podršku Hrvatske Kosovu

Ramush Haradinaj
Haradinaj je rekao da je odlučio ne sudjelovati na samitu ako poziv albanskog premijera i stigne (Reuters)

Hrvatski premijer Andrej Plenković razgovarao je tijekom Sigurnosne konferencije u Muenchenu s premijerom Kosova Ramushem Hardinajem te je pohvalio dobre odnose s Prištinom i obećao daljnju podršku jačanju “međunarodnog subjektiviteta i procesa euroatlantskih integracija Kosova”.

Kako je prenijela prištinska Koha, Plenković i Haradinaj su razgovarali na marginama konferencije, a jedna od tema je bio nastavak dijaloga Srbije i Kosova te sveobuhvatni sporazum o normalizaciji odnosa, prenosi Tanjug.

Priopćeno je kako je Haradinaj Plenkovića upoznao s ekonomskom situacijom i pozvao hrvatske tvrtke da ulažu na Kosovu.

Haradinaj je, navodi se, ocijenio da je Hrvatska, kao članica Europske unije i NATO-a, dobar primjer koji bi Kosovo trebalo slijediti na euroatlantskom putu.

Plenković i Vučić vidjeli se ‘u prolazu’

Dodaje se da je Plenkoviću zahvalio na podršci koju Zagreb pruža Prištini.

I predsjednik Srbije Aleksandar Vučić vidio se tijekom konferencije kratko “u prolazu” s hrvatskim premijerom, s kojim je, kako je rekao Vučić, razmijenio nekoliko kurotaznih riječi i poruka.

“Kao i uvek, ponavljam da, bez obzira šta Srbi i Hrvati mislili jedni od drugima, koliko odnosi nisu dobri, koliko napad na srpske vaterpoliste u Splitu unosi dodatne tenzije i da je najnepopularnije reći nesto slično onome o čemu govorim – siguran sam da će odnosi Srba i Hrvata morati da budu bolji u budućnosti, jer će to biti jedini način ako želimo da opstanemo”, rekao je Vučić upitan je li uspio razgovarati s Plenkovićem.

Srbija i Hrvatska su, istaknuo je Vučić, isuviše male, i jedna i druga, da bi mogle sebi priuštiti luksuz da se žestoko tuku i budu jedna protiv druge.

Izvor: Agencije