Plenković: HDZ na izbore izlazi samostalno

Andrej Plenković priprema HDZ za septembarske vanredne izbore (Pixsell)

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Andrej Plenković izjavio je da u ponedjeljak da će ova stranka na predstojeće parlamentarne izbore izaći samostalno, dok će s pojedinim partnerima saradnju ostvariti po pojedinim izbornim jedinicama.

“Jedinstven stav Predsjedništva, Nacionalnog vijeća i Središnjeg odbora je da HDZ na nacionalnoj razini izađe samostalno, a da po pojedinim izbornim jedinicama ostvaruje suradnju s pojedinim partnerima s kojima je imao suradnju do sada i s nekima koji nisu bili u Domoljubnoj koaliciji. To je ključno i taj pristup rujanskim izborima je današnja glavna odluka”, istaknuo je Plenković nakon sjednica najviših stranačkih tijela u Zagrebu.

Dodao je da je dosadašnji glavni tajnik HDZ-a Domagoj Ivan Milošević razriješen dužnosti, a da je jednoglasno novim glavnim tajnikom imenovan Gordan Jandroković.

Plenković je najavio da će dosadašnjim članovima Domoljubne koalicije, sredinom sedmice, dati stavove stranačkih tijela.

Smatra da se nakon rasprava u ponedjeljak naziru i stavovi većine tijela i dužnosnika stranke.

Domoljubna koalicija više ne postoji

“Dogovorit ćemo se o programskoj suradnji i mislim da će to biti prepoznatljiva partnerska suradnja stranaka desnog centra”, poručio je.

Plenković je potvrdno odgovorio na pitanje znači li to da Domoljubna koalicija više ne postoji.

“Onakva kakvu ste je do sada poznavali – ne, ali to je, prije svega, zato što je Hrvatska seljačka stranka, jedna od ključnih stranaka Domoljubne koalicije, donijela odluku da iz nje izađe”, rekao je.

Plenković je najavio da će u srijedu najužem vodstvu stranke biti prezentiran nacrt izbornog programa, a javnosti će biti predstavljen tokom iduće sedmice.

Istaknuo je da će u njihovu izbornom programu biti pet ključnih tačaka – vraćanje vjerodostojnosti HDZ-u, a time i birača, projiciranje političke stabilnosti u zemlji, osiguravanje vladavine prava, kao i kvalitetnog okvira za ekonomski rast i razvoj te provedba kršćanskog načela solidarnosti na osnovu socijalne pravde i uključenosti.

Izvor: Agencije