Plenković: Hrvatska će Pelješki most graditi na svom teritoriju

O izgradnji Pelješkog mosta Plenković je telefonski razgovarao s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem (Anadolija)

Hrvatski premijer Andrej Plenković ponovio je kako će Hrvatska graditi Pelješki most na svom teritoriju, odbacujući tako mogućnost odgode toga projeka na čemu inzistiraju bošnjački politički čelnici povezujući to pitanje s razgraničenjem dviju država na moru i slobodnog izlaska na otvoreno more.

“Pelješki most gradit će se na hrvatskom teritoriju i ta je činjenica najvažnija. Sva pitanja u pogledu tehničkih gabarita su godinama usuglašavana na stručnoj razini. Ako bilo što treba pojasniti našim prijateljima u BiH, sve nadležne službe, od vlade, Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija, te Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, to će i napraviti”, rekao je Plenković u Livnu, gdje je počeo dvodnevni posjet BiH.

O izgradnji Pelješkoga mosta razgovarao je telefonski s predsjedateljem Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem, dodajući kako će izgradnja toga mosta kojim Hrvatska povezuje svoj jug biti korisna i za sam Neum.

“Mislim da će taj projekt povezivanja juga Hrvatske s ostalim dijelom Hrvatske biti u suštini i izrazito koristan za BiH, posebice oko Neuma, jer će tijekom sezone olakšati veliki pritisak i gužve koje nastaju te zagušuju i tamošnji turizam”, dodao je.

Nova novčana podrška bh. Hrvatima

Plenkovića je u Livnu dočekao predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović, koji je i čelnik HDZ-a BiH, predsjedavajuća Zastupničkog doma Parlamenta BiH Borjana Krišto, te županijski i lokalni dužnosnici s kojima se zadržao u kratkom razgovoru.

Najavio je i mogućnost povećanja potpore bh. Hrvatima iz hrvatskog proračuna, ali sukladno mogućnostima proračuna kako bi Hrvati ostajali u toj zemlji što je, kako je rekao, “strateški interes Hrvatske”.

„Moramo učiniti sve da se omogući njihovo uključivanje u tržište rada, ali i osigurati jačanje gospodarstva jer bez toga teško je opstati u ovim područjima“, rekao je hrvatski premijer.

Hrvatski premijer nakon Livna uputio se u Široki Brijeg, nakon čega je predviđen posjet Mostaru. Za sutra je predviđen posjet Dokumentacijskom centru Domovinskog rata u BiH te obilazak Sveučilišne kliničke bolnice u Mostaru.

Izvor: Agencije