Plenković i Cerar potvrdili različite pozicije oko arbitraže

Andrej Plenković, Miro Cerar, Hrvatska, Slovenija
Sastanak dvojice čelnika u Ljubljani bio je prvi nakon objave arbitražne presude (Al Jazeera)

Hrvatski i slovenski premijer Andrej Plenković i Miro Cerar potvrdili su u srijedu različite pozicije oko granične arbitraže, ali su istaknuli da će se unatoč tome nastaviti dijalog između dviju susjednih zemalja.

Sastanak dvojice čelnika u Ljubljani bio je prvi nakon objave arbitražne presude koju Slovenija smatra obvezujućom, ali ne i Hrvatska jer je izašla iz arbitražnog procesa koji drži kompromitiranim.

“Želimo u rujnu na idućem našem susretu sastaviti katalog svih otvorenih pitanja”, kazao je Plenković nakon dvosatnog sastanka s Cerarom u Ljubljani.

Radi se o dugogodišnjim nerješenim sporovima još iz vremena raspada bivše Jugoslavije, uključujući i određivanje granice.

“Unatoč želji Slovenije da se presuda arbitara implementira, presuda se smatra neobvezujućom za hrvatsku stranu koja je arbitražni sporazum potpsala 2009. u dobroj vjeri, ali je morala iz njega izaći zbog postupaka slovenske strane, pa su taj postupak i sama presuda nepovratno kompromitirani”, naglasio je Plenković na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Dodao je da bi se u dijalogu moglo pokušati naći bilateralno rješenje koje odgovara jednoj i drugoj strani.

“Želimo u prvi plan staviti ono što nas povezuje”, kazao je hrvatski premijer, istaknuvši dobru gospodarsku i političku suradnju dviju članica Europske nije i NATO-a, prenosi Hina.

Cerar: Provedba bi stvorila novo pozitivno ozračje

Cerar kaže da Slovenija i dalje ostaje na jasnoj poziciji da je arbitražna presuda obvezujuća za obje strane i da postupak arbitraže nije bio kompromitiran jer su takav zaključak donijeli sami arbitri.

Također je istaknuo da je presudu i njezinu provedbu podržala Europska komisija.

Slovenski premijer očekuje da Hrvatska, dok dvije zemlje vode dijalog, prizna nadležnost Slovenije na područjima koja su joj arbitražnom presudom pripala kako bi se izbjegle napetosti i incidenti.

Ocijenio je da današnjim sastankom mogu biti zadovolje obje strane jer će se dijalog među njima nastaviti, ali smatra da bi provedba presude stvorila novo pozitivno ozračje između Ljubljane i Zagreba i ukazala na poštovanje vladavine prava i međnarodnih arbitraža.

“To nije samo pitanje odnosa dviju država nego i pitanje vladavine prava i međnarodnih govora”, kazao je slovenski premijer.

Cerar je kazao da je arbitražna presuda bila u središtu razgovora s hrvatskim premijerom, dok prema Plenkovićevim riječima nije bilo govora o sadržaju presude niti implementaciji koju želi Slovenija.

Službeni Zagreb inzistira da je arbitražni proces stvar prošlosti jer je kontaminiran i da je potrebno dogovor o granici tražiti u novom okviru, no Ljubljana presudu drži obvezujućom za obje strane.

Cerar je uvjeren da će presudu Zagreb postupno prihvatiti, a Plenković poručuje da nema nikakvog mehanizma bilo kojeg aktera u međunarodnoj zajednici koji može Hrvatskoj nametnuti provedbu presude u procesu u kojem više nije stranka.

Hrvatski sabor je krajem srpnja 2015. donio odluku o povlačenju iz arbitražnog sporazuma koji su dvije zemlje potpisale 2009. godine, a Sloveniji predložio da počnu pregovori o alternativnom rješavanju spora.

Zagreb je tada ocijenio da je arbitražni proces nepovratno kompromitiran nakon što je otkriveno da su se slovenski predstavnik u Arbitražnom sudu Jernej Sekolec i djelatnica slovenskog Ministarstva vanjskih poslova Simona Drenik dogovarali o iznošenju slovenskih argumenata i lobiranju kod drugih arbitražnih sudaca. I Sekolec i Drenik nakon toga su odstupili.

Cerar: Želimo pregovarati, ali o implementaciji

Dvojica premijera sastanak su telefonski dogovorili nakon odluke suda 29. lipnja, kada je dogovoreno i da se neće poduzimati nikakvi jednostrani potezi.

Cerar je nakon odluke Arbitražnog suda izjavio da na sastanku s Plenkovićem ne misli pristati na nove pregovore o granici, nego da namjerava govoriti o tome kako “primijeniti” arbitražnu presudu koju Slovenija prihvaća i drži je “pravno obvezujućim aktom” za obje strane u sporu.

Najavio je kako će Slovenija pozvati Hrvatsku na zajedničku implementaciju odluke te očekuje da će se Hrvatska odazvati i da će dvije zemlje moći dogovoriti zajedničke korake za implementaciju.

“Želimo pregovarati, ali ne o novom sporazumu nego o tome kako implementirati arbitražnu presudu, bit će to dijalog o izvršenju današnje presude”, kazao je Cerar, a prenijele agencije. 

Slovenski premijer ranije je u obraćanju javnosti nakon odluke rekao kako je presuda konačna i pravno obvezujuća za Hrvatsku i Sloveniju te da je treba poštovati.

Najavio je i da će Vlada će imenovati posebnu skupinu koja će koordinirati provedbe odluke arbitražnog suda.

Iako je prije tjedan dana izrazio zadovoljstvo jedinstvom koje je, kako je rekao, pokazao njegov dvosatni sastanak o arbitraži s Hrvatskom na koji su se odazvali predsjednici parlamentarnih stranaka, uz prisutnost predsjednika države Boruta Pahora, iz redova oporbe stigle su kritike da je za Sloveniju arbitražni ishod razočaravajući.

“Arbitražnom smo presudom izgubili slobodan izlaz na otvoreno more koji smo oduvijek imali, a ostali smo i bez četvrtine Piranskog zaljeva. Arbitražni rezultat nije razlog za veselje nego fatalna katastrofa”, kazao je tom prilikom Branko Grims, zastupnik Slovenske demokratske stranke Janeza Janše, najjače oporbene grupacije u slovenskom parlamentu.

Hrvatski premijer nakon odluke suda izjavio je kako je glavna poruka hrvatske Vlade da se Hrvatska ne smatra obvezanom odlukom te da ne namjerava primjenjivati njezin sadržaj.

Poručio je da je Hrvatska svoje stajalište u vezi arbitraže jasno i nedvosmisleno donijela 29. srpnja 2015. godine i izašla iz arbitraže.

Plenković: Konsenzus o izlasku iz arbitraže

“U Hrvatskom saboru, konsenzualno, zbog sasvim jasnih i evidentnih razloga, a oni su bili da je došlo do skandaloznog i protupravnog postupanja u okviru samog arbitražnog procesa, dakle do svojevrsne sprege između tadašnje agentice Slovenije, koja je zastupala Sloveniju u ovom arbitražnom postupku, i jednoga suca Arbitražnog suda koji je bio imenovan od strane Slovenije na način da je došlo do kompromitacije i kontaminiranja cijelog arbitrarnog procesa”.

Arbitražni sud za granični spor između Hrvatske i Slovenije odlučio je da većina Piranskog zaljeva, odnosno Savudrijske vale pripada Sloveniji te da Slovenija dobije doticaj svojih teritorijalnih voda i međunarodnog mora.

Ranije je objavljeno da granica u Istri slijedi Dragonju i završava na sredini kanala sv. Odorika, što znači da zaoseci Škodelin, Bužini i Mlini-Škrilje i kuća Joška Jorasa ostaju u Hrvatskoj.

Također je, između ostaloga, donio odluku da je Sveta Gera na hrvatskom teritoriju, ali i priopćio da nema jurisdikciju odlučiti o hrvatskom zahtjevu da slovenski vojni kompleksi ne smiju ostati na hrvatskom teritoriju.

Izvor: Al Jazeera i agencije