Plenković najavio podršku BiH na putu u EU

Plenković izrazio spremnosti u pružanju pomoći prilikom odgovaranja na Upitnik Evropske komisije (Vjeran Žganec Rogulja)

Hrvatski premijer Andrej Plenković najavio je tokom susreta u Zagrebu sa hrvatskim članom BiH Predsjedništva Draganom Čovićem snažnu podršku Bosni i Hercegovini za sljedeći važni korak na putu prema članstvu u Evropskoj uniji, sticanju statusa zemlje kandidata, saopćeno je u petak iz Predsjedništva BiH.

Plenković i Čović susreli su se u četvrtak u Zagrebu, a u razgovorima je hrvatski premijer istakao da će Hrvatska pružiti BiH svu potrebnu podršku za dobijanje kandidacijskog statusa.

Posebno je istakao spremnost Hrvatske u pružanju pomoći prilikom prevođenja odgovora na Upitnik Evropske komisije, pri čemu su se sagovornici usuglasili da je najvažnije da se Upitnik dostavi na vrijeme, kako bi Evropska komisija mogla pristupiti izradi mišljenja.

Iskoristiti iskustvo Hrvatske

Hrvatski član Predsjedništva BiH naveo je kako će BiH iskoristiti iskustvo Republike Hrvatske kako bi status kandidata dobila do kraja 2017., kako je i planirano.

Čović je na susretu sa Plenkovićem izjavio da će evropski put i provođenje reformi biti prioritet njegovog skorog predsjedanja Predsjedništvom BiH.

Čović se, prema saopćenju iz Predsjedništva BiH, zahvalio premijeru Plenkoviću na podršci koju je Hrvatska pružila BiH prilikom predaje zahtjeva za članstvo u EU, što je značilo prekretnicu na evropskom putu BiH.

Izvor: Agencije