Plenković: Nije bilo riječi o tome da država preuzme dug Agrokora

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u ponedjeljak kako niti u jednom trenutku razgovora s predstavnicima ruske Sberbanke nije bilo riječi o tome da bi država preuzela teret dugova Agrokora.

Naglasio je kako je interes Sberbanke u vezi Agrokora bio isključivo poslovnog, odnosno komercijanlog karaktera te “nema nikakvog dodatnog elementa koji bi trebao stvarati ozračje širih geopolitičkih i geostrateških interesa”.

“Niti u jednom trenutku nije bilo riječi o tome da bi država preuzimala dugove kompanije. Prije svega, Zakon o izvanrednoj upravi je sasvim jasan. Naša je osnovna misao bila sve vrijeme da moramo stabilizirati hrvatsku ekonomiju i naš financijski sustav. Ono što radi izvanredna uprava je da se dogovori s kreditorima nova, svježa likvidnost koja bi na jedan duži rok osigurala normalno poslovanje kompanije, a da u procesu restrukturiranja sve kompanije u sustavu Agorkora generiraju nove prihode i na taj način se prione cjelovitom postupku restrukturiranja”, rekao je Plenković.

Interes Sberbanke isključivo poslovnog karaktera

“Ovo je bio moj prvi susret s drugim čovjekom Sberbanke i mislim da smo vrlo otvoreno razgovarali. Ono što je za hrvatsku javnost najbitnije u ovoj šumi informacija – interes Sberbanke u vezi Agrokora je bio isključivo poslovnog, tj. komercijalnog karaktera i nema nikakvog dodatnog elementa koji bi trebao stvarati neko ozračje širih geopolitičkih, geostrateških interesa, a to je ono što je najvažnije. Na taj način i u takvom kontekstu Sberbanka, jednako kao i drugi kreditori razgovara s izvanrednom upravom i razgovara o daljnjem sudjelovanju u procesu restrukturiranja Agrokora”,  naglasio je.

Upitan hoće li hrvatske banke odobriti Agrokoru kredit, Plenković je odgovorio kako se ti pregovori intenzivno vode te da je siguran da hoće.

Izvanredni vladin povjerenik za Agrokor Ante Ramljak se u ponedjeljak popodne, nakon što se prvi zamjenik Uprave Sberbanke Maksim Poletaev sastao s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem i potpredsjednicom Vlade i ministricom gospodarstva Martinom Dalić, obratio javnosti rekavši da je sastanak bio konkretan te da su na njemu predstavili novi model financiranja i ponudili Sberbanci da sudjeluje.

Njihov stav, rekao je Ramljak, kako prenose hrvatski mediji, doznat će uskoro te dodao kako se nada da će on biti pozitivan.

“Kakva god odluka bila mi ćemo je poštovati, a mi još jednom pozivamo da se pridruže klubu banaka koje će financirati Agrokor”, rekao je Ramljak, kako prenose 24 sata

Ramljak je kazao kako o konkretnim iznosima nisu razgovarali, ali je naglasio da razgovori o likvidnosti koncerna idu u dobrom smjeru te da će se uskoro početi govoriti o konkretnim iznosima i imenima kreditora.

Ramljak: Dobili su punu informaciju

Izjavio je kako je normalno da Sberbanka iskazuje svoje zabrinutosti, ali da su nakon ovog sastanka dobili su punu informaciju te se nada da će se uskoro taj proces privesti kraju.

Ramljak je kazao da će svima biti omogućen tzv. “roll-up” u financiranju, odnosno da će se za jednu kunu (0,13 eura) uloženog priznati do 1 kune staroga duga, o čemu se još pregovara.

Izvanredni vladin povjerenik rekao je i da nije potrebno da država plaća dug koncerna.

Premijer hrvatske Vlade Andrej Plenković sastao se ranije u ponedjeljak s Maksimom Poletaevom, predstavnikom Sberbanka, najvećeg kreditora hrvatskog koncerna.

Zamjenik predsjednika uprave ruske banke od hrvatske Vlade želi dobiti bolju poziciju u pregovorima, koju im vladin izvanredni povjerenik za Agrokor Ante Ramljak nije dao.

Sberbank traži takozvani senior status, odnosno prvenstvo u naplati postojećih kredita, što postavljaju kao uvjet za izdavanje novog. Druga strana, premijer Plenković, očekuje povoljnije uvjete kreditiranja.

Poletaev je rekao novinarima da je sastanak s Plenkovićem bio “vrlo otvoren”. “Razgovarali smo o mnogo tema, i mislim da bismo trebali naći rješenje.”

Upitan hoće li se financiranje Agrokora nastaviti, Poletaev je rekao: “Ovisi o razini suradnje”.

U međuvremenu, hrvatski ministar financija Zdravko Marić poručio je kako država neće preuzimati dugove Agrokora, javlja Anadolija.

Izbjegavao je odgovoriti na pitanja novinara oko pregovora sa Sberbankom o dugovima Agrokora te najavama da će ovaj koncern biti financiran iz američkih fondova.

Upozorenje Sberbanka

Prvi čovjek Sberbanke German Gref je ranije izjavio da Sberbank neće dalje kreditirati Agrokor dok ne postigne dogovor s hrvatskom Vladom.

“Ako je Vlada preuzela odgovornost za upravljanje kompanijom, onda treba preuzeti i odgovornost za njezin dug. Neka Vlada onda da i državna jamstva za taj dug. Ako nisu spremni za to, neka onda vrate kompaniju na tržište. Ne biste trebali donositi zakon koji lišava kreditore njihova prava nakon svršenog čina”, rekao je Gref.

Dodao je kako je razgovarao s najvećim kreditorima Agrokora i da su svi zbunjeni nastalom situacijom.

Gref je također rekao i kako je izvanredni povjerenik Agrokora Ante Ramljak “nekompetentan”.

Iz Sberbanka su ranije poručili kako suradnja s hrvatskom Vladom u slučaju Agrokor “nije bila jednostavna”, uz napomenu da se “nikada ranije nisu susreli sa sličnom situacijom”.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je ranije da nema političke pozadine u odlukama ruskih banaka u slučaju Agrokor.

Lavrov je, nakon susreta s hrvatskim kolegom Davorom Ivom Stierom u Moskvi, rekao da su ruske banke zainteresirane za oporavak Agrokora.

“Smatramo da postoje dobre mogućnosti saradnje u bankarskom sustavu. Kao što znate, Sberbank i VTB su među kreditorima Agrokora. Naši su bankari zainteresirani za njegov oporavak, naravno, uzevši u obzir probleme koje Agrokor ima”, rekao je tada Lavrov.

Izvor: Al Jazeera i agencije