Plenković: Nikakav građanski rat, već odbrana od agresije

Andrej Plenković
Andrej Plenković u svom timu 'Odvažno za Hrvatsku' kao kandidata za zamjenika predsjednika ima Tomu Medveda (EPA)

Predsjednik Vlade Hrvatske i HDZ-a Andrej Plenković rekao je u ponedjeljak kako Vlada, HDZ i sve državne institucije imaju jasan stav da se u Hrvatskoj nije vodio nikakav građanski rat, kako to tvrdi srbijanski ministar obrane Aleksandar Vulin, već da su hrvatski branitelji u Domovinskom ratu Hrvatsku obranili od agresije.

“Stav HDZ-a, Vlade i svih državnih institucija oko te teme je sasvim jasan. Nikakav građanski rat, nego upravo ono što su hrvatski branitelji u Domovinskom ratu učinili, a to je obranili Hrvatsku od agresije”, rekao je Plenković novinarima nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a, upitan kako tumači Vulinovu izjavu da je u Hrvatskoj vođen “građanski rat”.

Naglasio je kako su neupitni karakter Domovinskog rata i velikosrpska agresija Slobodana Miloševića, što je više puta istaknuto s najviših državnih razina – Hrvatskog sabora, Vlade i predsjednice Republike. 

Plenković: ‘Ne namjeravam stalno ponavljati nešto notorno’

“Za nas tu nema nikakvih dilema”, poručio je i dodao kako nema namjeru baš svaki put kad netko nešto kaže, a kako to zahtijevaju pojedini politički akteri, očitovati se i ponavljati “nešto što je notorno, što je istina i što su činjenice”, prenosi Hina.

Na pitanje kako gleda na srbijansko podizanje spomenika Milanu Tepiću, majoru JNA koji je 1991. raznio skladište oružja u Bjelovaru, pri čemu je poginulo 11 hrvatskih branitelja, Plenković je napomenuo kako je hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova s tim u vezi poslalo prosvjednu notu veleposlanici Srbije u Zagrebu.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Hrvatske prethodno je priopćilo da je uputilo oštar prosvjed veleposlanstvu Srbije u Zagrebu povodom otkrivanja spomenika Milanu Tepiću 29. rujna u Beogradu.

Prosvjed je upućen veleposlanici Srbije u Zagrebu Miri Nikolić.

Srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić izjavio je u ponedjeljak kako prosvjed Hrvatske povodom podizanja spomenika Milanu Tepiću djeluje “besmisleno, tragikomično i suludo”, dodavši da će njegovo ministarstvo hrvatskom veleposlanstvu poslati demarš.

Dačić: ‘Sramotan protest Hrvatske’

Dačić je za Tanjug istaknuo da je sramotno kad dužnosnici Hrvatske, za koje kaže da veličaju ustaštvo, potiču antisrpsku histeriju i krše ljudska prava u 21. stoljeću, prosvjeduju zbog Tepića. 

“Tepić je bio oficir JNA koji je položio zakletvu državi i koji je odgovarao za živote mladića u svojoj jedinici. Major Tepić je bio oličenje časti i morala”, naglasio je Dačić za Tanjug. 

Dačić smatra kako hrvatska kritika podizanja spomenika pokazuju da hrvatsko vodstvo ne želi dijalog i suradnju već zaoštravanje odnosa iako je predsjednik Aleksandar Vučić javno izrazio želju za razvojem dobrosusjedskih odnosa. 

Aleksandar Vulin izjavio je u nedjelju u Šibeniku, povodom hrvatskih osuda zbog postavljanja spomenika majoru Tepiću, da o tom pitanju nema dogovora jer “u svakom građanskom ratu postoji onoliko istina koliko i strana”, prenosi Tanjug.

Ranije u ponedjeljak i hrvatski ministar obrane Damir Krstičević, komentirajući navode srbijanskog ministra obrane o “građanskom ratu”, rekao je kako “ne postoje dvije istine” već samo jedna – Hrvatska nije vodila “građanski rat” već, kako je rekao, pravedan, obrambeni Domovinski rat protiv brutalne velikosrpske agresije.

Izvor: Agencije