Plenković: Novi ministri nakon lokalnih izbora

Hrvatski premijer najavio je konsultacije o budžetima (EPA)

Hrvatski premijer Andrej Plenković u četvrtak je poručio da će nove ministre, nakon što je razriješio četvero Mostovih, Hrvatskom saboru predstaviti na sjednici nakon lokalnih izbora, koji će biti održani 21. maja.

“Sabor je odlučio imati pauzu do lokalnih izbora. Nakon lokalnih izbora krenut će nova sjednica i u tom trenutku predstavit ćemo i nove ministre u Vladi”, rekao je on otvarajući sjednicu Vlade.

Važnim ističe da se Vlada, u atmosferi lokalnih izbora, koncentrira na svoje zadatke i nastavljanje funkcioniranja u skladu sa svojim programom, “onim ključnim, temeljnim pitanjima koja su od životnog interesa svih naših ljudi”, poručio je Plenković.

Konsultacije o budžetu

U tom kontekstu izrazio je zadovoljstvo time što je u srijedu održana prva sjednica Vijeća za demografsku revitalizaciju, na kojoj je predstavljen niz mjera važnih za rješavanje, kako je rekao, strateški gledano, ključnog pitanja za budućnost zemlje.

Od svih relevantnih ministarstva premijer očekuje da u sljedećim sedmicama, zajedno s Ministarstvom za demografiju obitelj, mlade i socijalnu politiku, provedu temeljite konsultacije te da, uz mjere koje će biti usvojene već iduće sedmice, a tiču se konkretnih finansijskih i u budžetu predviđenih sredstava, pripreme i druge mjere kojima će se rješavati ovo važno pitanje.

Vlada će, kako je najavljeno na sjednici Vijeća, iduće sedmice u saborsku proceduru uputiti prijedlog za izmjene Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama, kojima bi se one povećale.

Izvor: Agencije