Plenković: Očekujem da Srbija osudi Šešeljevu provokaciju

Vojislav Šešelj, Zastava, Hrvatska
U MVEP-u smatraju da je Šešelj počinio incident ohrabren izostankom sankcija za prijašnja paljenja hrvatske zastave (Al Jazeera)

Hrvatski premijer i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Andrej Plenković u srijedu je najoštrije osudio izgred Vojislava Šešelja tijekom boravka izaslanstva Hrvatskog sabora u Srbiji, koje je, smatra, “primjereno odgovorilo na takvu vrstu provokacije”.

Plenković od Srbije očekuje osudu tog Šešeljeva postupka.

Izaslanstvo Hrvatskog sabora prekinulo je u srijedu posjet Srbiji zbog izgreda koji je izazvao Šešelj, šef radikala i zastupnik u srbijanskom parlamentu, gazeći hrvatsku zastavu u Skupštini Srbije i vrijeđajući članove izaslanstva.

“Incident koji je napravio osuđeni ratni zločinac Vojislav Šešelj, koji je oskrnavio hrvatsku zastavu, vrijeđao hrvatsko izaslanstvo tijekom boravka predsjednika Hrvatskog sabora u Narodnoj skupštini Srbije, za najoštriju je osudu”, istaknuo je Plenković nakon sjednice Kluba zastupnika HDZ-a u Hrvatskom saboru, prenosi Hina.

‘Primjeren odgovor’

Na tom je tragu Ministarstvo vanjskih i europskih poslova već uputilo notu Veleposlanstvu Srbije u Zagrebu, rekao je te dodao da je razgovarao s predsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem, koji ga je izvijestio da je hrvatsko izaslanstvo konsenzusom, s obzirom na težinu incidenta, donijelo odluku da se vrati u Zagreb.

“Mislim da je to primjeren odgovor na takvu vrstu provokacije. Nije nam drago što se to događa u kontekstu jednog kvalitetnog, pripremljenog, organiziranog posjeta i kada je predsjednik Sabora trebao biti na otvaranju predstavništva ureda Gospodarske komore u Beogradu, gdje bismo na taj način dali još jedan kvalitetan ulog u daljnje razvijanje trgovinske razmjene i ukupnih gospodarskih odnosa”, ocijenio je Plenković te napomenuo da se Jandroković trebao u četvrtak susresti i s predsjednikom Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić, a u Subotici razgovarati s predstavnicima hrvatske manjine.

“No, dogodila se još jedna provokacija i, po mom sudu, odlazak je bio jedini mogući i primjereni odgovor hrvatske delegacije”, ustvrdio je premijer.

Plenković nije htio komentirati činjenicu da je Veleposlanstvo Srbije odbilo primiti notu hrvatskog Ministarstva vanjskih poslova, rekavši tek da je dostavljena i da za to treba pitati predstavnike Srbije, ali ocjenjuje da su je trebali prihvatiti.

Plenković: ‘Nisam se čuo s Brnabić i vidjet ću hoću li’

Sadržaj note sasvim je primjeren s obzirom na karakter Šešeljeva izgreda, smatra Plenković.

Napomenuo je i da iz razgovora s Jandrokovićem nije stekao dojam da bilo tko drugi od sugovornika u Srbiji i na bilo koji način dijeli taj nemili događaj.

“Naprotiv, očekujem od Srbije da osudi taj događaj i da nakon uspostave dijaloga vidimo kako dalje”, rekao je Plenković.

Rekao je i da se nije čuo sa srbijanskom premijerkom Brnabić te da će “vidjeti hoće li”.

Izvor: Agencije