Plenković odabrao ministre, bez Hasanbegovića

Andrej Plenković, predsjednik Hrvatske demokratske zajednice i mandatar za sastav vlade, javnosti je u utorak priopćio da je odabrao 15 ministara iz redova HDZ-a.

Oni bi, uz još četiri  ministra iz kvote Mosta, trebali činiti 14. vladu Hrvatske.

O povjerenju novoj vladi u srijedu bi trebali glasovati saborski zastupnici, a potom se očekuje i primopredaja vlasti.

Nakon održane sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a, mandatar Plenković sastao se s novim ministrima, ali nije otkrio njihova imena.

Plenković je najavio da će potpredsjednici nove vlade biti Martina Dalić, Davor Ivo Stier, Damir Krstičević i Ivan Kovačić.

Od 15 HDZ-ovih ministara, pet je starih i deset novih imena.

Kako se doznaje, Zdravko Marić ostat će ministar financija, Tomo Medved i dalje će voditi Ministarstvo branitelja, dok će Davor Ivo Stier, umjesto Mire Kovača, voditi Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

Obuljen umjesto Hasanbegovića

Ministarstvo gospodarstva vodit će Martina Dalić, a zdravstva Milan Kujundžić, oboje povratnici koji su stranku napustili za vrijeme Tomislava Karamarka na čelu predsjednika stranke.

Odlučeno je da će Ministarstvo kulture voditi Nina Obuljen, protiv čije se mogućnosti imenovanja umjesto Zlatka Hasanbegovića pobunio dio veterana i dijela desno orijentiranih skupina.

Tako među ministrima nema dosadašnjeg ministra kulture, koji nije krio želju da ostane na toj funkciji.

On je u utorak, izlazeći iz prostorija stranke, rekao da je odabir mandatara i predsjednika HDZ-a da Nina Obuljen Koržinek bude nova ministrica kulture legitiman, proizlazi iz volje saborske većine i prihvaća ga.

“Poznato je u političkom životu tko sam ja, poznato je što su o tome mislili pristaše i članovi HDZ-a. Tko je i što je uvažena Nina Obuljen također je poznato, kojim krugovima pripada je također poznato, a jedina je nepoznanica bio konačni odabir Andreja Plenkovića. On je danas služeno objavljen, on je legitiman, proizlazi iz volje saborske većine i ja ga prihvaćam”, kazao je Hasanbegović.

Naglasio je kako se njegov politički život nastavlja, jer je izabran za zastupnika u Hrvatski sabor, gdje će nastaviti političko djelovanje, kako prenosi Hina.

Čelnik Mosta i novi predsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov izjavio je u ponedjeljak kako očekuje da će Sabor u srijedu izglasati novu hrvatsku vladu.

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović početkom prošlog tjedna dala je mandat za sastavljanje nove vlade Plenkoviću, koji joj je predočio 91 potpis izabranih saborskih zastupnika.

Plenković se zahvalio, istaknuvši kako je “mandat velika čast, odgovornosti i obveza da u što kraćem roku pristupi formiranju vlade, kojoj će prioriteti biti budućnost, gospodarstvo, nova radna mjesta i demografska obnova”.

Dogovor s Mostom

Najavio je da će program vlade, koji će pripremiti s partnerima, biti orijentiran, prije svega, na gospodarstvo, a slijedi i izrada proračuna za 2017. godinu, predstavljanje cjelovite porezne reforme.

U dogovoru sa svim političkim partnerima u Hrvatskoj, rekao je Plenković, radit će na inkluzivnom, tolerantnom ozračju u društvu, sprječavati podjele i kreirati ono ozračje koje je nužno za uređenu članicu Europske unije i NATO-a.

Plenković je došao kod predsjednice nakon što je postignut dogovor o sastavljanju Vlade između HDZ-a i Mosta, uz potporu nacionalnih manjina i drugih stranaka, nakon čega se pristupilo razgovorima o ministrima, imenovanjima dužnosnika i resorima.

Plenković će naslijediti Tihomira Oreškovića, koji je, kao nestranački premijer, bio na čelu također vlade HDZ-a i Mosta, sastavljene početkom godine, a koja je potrajala tek nešto više od pet mjeseci.

Izvor: Al Jazeera i agencije