Plenković: Propast će inicijativa nepovjerenja ministrici Dalić

Martina Dalić
Iz objavljenog iskaza Martine Dalić proizlazi da su premijer i vrh HDZ-a od početka bili upoznati s formiranjem radne skupine za Agrokor (Reuters)

U Hrvatskom saboru traje rasprava o oporbenoj inicijativi da se smjeni potpredsjednica Vlade Hrvatske i ministrica gospodarstva Martina Dalić, koju oporba proziva zbog “savjetničke afere” u vezi s posebnim Vladinim povjerenikom za Agrokor Antom Ramljakom, koji je zbog toga dao ostavku.

Raspravi nazoči i hrvatski premijer Andrej Plenković, koji je stao u obranu ministrice i potpredsjednice Vlade pred zastupnicima koji je prozivaju za nepravilnosti vezane za Agrokor. 

Plenković je poručio oporbi kako će joj propasti i ta, peta inicijativa u godinu i pol da se nekom od članova Vlade ili cijeloj Vladi iskaže nepovjerenje.

“Svi su vam ti prijedlozi propali, propast će vam i ovaj”, istaknuo je premijer te oporbi spočitnuo da takvim inicijativama Vladi oduzima radno vrijeme, elan, energiju, prenosi Hina.

Most, koji je na čelu oporbene inicijative, prozvao je da je u predmetnu temu ušao na način da poveže Agrokor s HDZ-om od 1990. do danas te poručio kako njegovu Vladu i današnji HDZ ne može povezati s time.

Imao je i poruku za SDP.

“SDP je lani gorljivo bio protiv zakona [‘Lex Agrokor’], tvrdio da štitimo Ivicu Todorića da bi se, kako je vrijeme odmicalo, od kupusa i ‘selfija’ praktički pretvarali u glasnogovornike i doslovne ‘kopipejstere’ njegovih blogova”, istaknuo je.

Plenković: ‘Ništa se od crnih slutnji nije dogodilo’

Plenković je ponovio kako je Vlada lani dobro reagirala na krizu u Agrokoru te da je i Most, kao tadašnji koalicijski partner HDZ-a, imao svoju ulogu u donošenju “Lex Agrokora”.

“Na izvanredne okolnosti reagirali smo izvanrednim mjerama”, rekao je premijer, navodeći da je Most sudjelovao u svim razgovorima, na izradi zakona, da je bio uključen i da je suodgovoran za zakonski okvir.

“Znali ste sve, znali ste tko će biti izvanredni povjerenik, podržali ste ga”, rekao je ‘mostovcima’.

Plenković naglašava kako je sve što je njegova vlada učinila u proteklih godinu dana spriječilo lančanu reakciju, kolaps gospodarstva, financijskog sustava, sačuvano je 56.000 radnih mjesta, te paralelno 70-ak stečajeva u okviru kompanije.

“Iz današnje optike, ništa od crnih slutnji nije se dogodilo jer smo postavili čvrsti zakonski okvir”, naglasio je.

Osvrnuo se i na “jedinu spornu temu”, pitanje savjetnika za restrukturiranje, ponovivši kako su oni odabrani na javnom pozivu, u konkurenciji nekoliko kompanija, da je odabrana kompanija koja se bavi takvim restrukturiranjem.

“Ako je u tom procesu bilo određenih nedorečenosti, one su riješene kad je bivši izvanredni povjerenik Ante Ramljak dao ostavku”, izjavio je Plenković, naglašavajući kako je proces restrukturiranja, postizanja nagodbe ključni element o kojemu je Vlada vodila računa.

“Iz tog ćemo procesa morati izvući određene lekcije, perfektuirati zakonski okvir, ojačati ulogu nadzornih institucija”, kazao je Plenković.

“Sada smo u situaciji da je cijeli proces pred uspješnim okončanjem. Moramo reći da smo uspjeli u nečemu što je bila rizičina politička i ekonomska operacija”, naveo je premijer te upozorio na još jedan ‘detalj’:

“Činjenica je da su kompaniji s tolikim dugovima financijski kreditori bili spremni dati novac, poslavši poruku kompaniji, ali i hrvatskoj državi, Vladi, potpredsjednici Vlade o gospodarskom rastu, smanjenju javnog duga.”

“S obzirom na okolnosti, mislim da smo napravili sve što smo mogli u dobroj vjeri i da je tu zajamčena i budućnost Agrokora, hrvatske ekonomije i dobavljača, a ono što nije dobro popravljat ćemo zajedno, u hodu i kroz odluke Sabora”, zaključio je.

Oporba tvrdi da je Dalić izgubila kredibilitet i mogućnost da obnaša dužnost potpredsjednice Vlade i ministrice, prenosi Hina. 

Vlada odbacila navode opozicije

Mostov zastupnik Nikola Grmoja, koji je u četvrtak u Saboru obrazlagao oporbeni zahtjev za opoziv potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva Martine Dalić zbog afere sa savjetnicima u Agrokoru, poručio je kako će rasprava i glasovanje pokazati kako se Sabor odnosi prema sukobu interesa, je li sukob interesa nešto što treba pomagati i poticati ili je hrvatsko društvo sazrelo da se s takvim štetnim pojavama obračuna.

“Mi koji smo podnjeli zahtjev za opoziv ministrice Dalić predlažemo da ga prihvatite i pošaljete poruku nulte tolerancije prema sukobu interesa, klijentelizmu, političkoj korupciji i svim drugim štetnim pojavama koje razaraju naše društvo i unazađuju ga”, poručio je Grmoja.

Martina Dalić, poručio je, dopustila je kompromitaciju cijelog postupka izvanredne uprave u Agrokoru “i takve skupe pogreške ne mogu proći nekažnjeno”.

Optužio ju je da je tijekom izrade tog zakona odbijala “konstruktivne prijedloge Mosta”.

“Tako da Agrokorom upravljaju tri povjerenika. Ona za to nije htjela čuti. Zašto? Iz današnje perspektive, kad znamo što je Ante Ramljak tamo radio, nameće se odgovor sam od sebe”, rekao je, među ostalim.

Oporbeni zastupnik Gordan Aleksić (SNAGA) prozvao je Martinu Dalić da je “produljena ruka bankarskog sustava” te poručio da joj nije mjesto u javnom životu nego u privatnom sektoru.

“Martina Dalić je produljena ruka bankarskog sustava. Ona je bankarica koja ne poštuje vladavinu prava i nju vladavina prava ne zanima, a zaštitnik joj je premijer Plenković, koji, također, ne poštuje vladavinu prava”, ustvrdio je Aleksić.

Prijedlog za opoziv potpredsjednice Vlade potpisalo je 37 zastupnika iz šest oporbenih klubova i redova nezavisnih zastupnika.

“Odlazak Ramljaka ne može abolirati Dalić. On je otišao, njegova je tvrtka zaradila milijune i ne vidim kakvu je on štetu pretrpio. Netko treba snositi političku odgovornost, a upravo je Dalić izabrala Ramljaka”, istaknuo je u ime podnositelja politički tajnik Mosta Nikola Grmoja ranije, prilikom predaje zahtjeva predsjedniku Hrvatskog sabora.

Vlada je krajem prošlog mjeseca sve navode oporbe iz prijedloga za pokretanje pitanja povjerenja potpredsjednici Vlade i ministrici gospodarstva, poduzetništva i obrta Martini Dalić odbacila kao neutemeljene i neosnovane.

U očitovanju na prijedlog 37 oporbenih saborskih zastupnika iz Vlade su tada ukazali na više netočnosti u prijedlogu.

U Vladinu očitovanju iznesenom na sjednici, među ostalim, stoji kako u prijedlogu oporbe za pokretanje pitanja povjerenja predlagatelji pogrešno navode dužnost koju obavlja Martina Dalić, s obzirom na to da je ona potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta, a ne, kako je navedeno, potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva.

Vlada je također odbacila sve navode oporbe o odgovornosti potpredsjednice Dalić vezano za Agrokor i aferu “Savjetnici”.

Oporbeni predlagatelji, naime, smatraju kako je Dalić, s obzirom na ovlasti ministarstva kojemu je na čelu, morala znati da je kao “podizvođač” u procesu restrukturiranja koncerna angažirana tvrtka u kojoj je radio sada već bivši izvanredni povjerenik Ante Ramljak.

O Istanbulskoj konvenciji do ponoći

Odbacila je i tvrdnje vezane za izgradnju plinske termoelektrane, ističući kako oporbeni zastupnici pogrešno navode da će se ona graditi na rijeci Perući, s obzirom na to da ta rijeka ne postoji, već je, naglašavaju iz Vlade, riječ o gradnji elektrane na Cetini.

Rasprava o povjerenju Martini Dalić dolazi dan nakon što su saborski zastupnici u srijedu u raspravi u Saboru, koja je trajala do ponoći, upozoravali na potrebu ratifikacije Istanbulske konvencije radi efikasnije zaštite žena od nasilja i nasilja u obitelji, dok su protivnici, kojih ima i u redovima vladajuće koalicije, isticali da se tom konvencijom u hrvatsko zakonodavstvo i obrazovni sustav uvodi rodna ideologija.

Hrvatski premijer, ujedno i predsjednik vladajuće Hrvatske demokratske zajednice, Andrej Plenković pozvao je zastupnike da podrže prijedlog Zakona o potvrđivanju Konvencije Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, tzv. Istanbulsku konvenciju, istaknuvši kako će ona ojačati nacionalne mehanizme u sprječavanju nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.

HDZ-ov saborski zastupnik Davor Ivo Stier i politički tajnik stranke rekao je da, kad u petak bude glasovanje o ratifikaciji Istanbulske konvencije, od njega ne traže da ne slijedi svoju savjest, poručivši kako nikome ne dozvoljava da mu oduzme slobodu savjesti, jer samo slobodan čovjek može uzdignute glave i oči u oči pogledati svoj narod.

Izvor: Agencije