Plenković: Štitit ćemo ono što je hrvatsko

Miro Cerar, Andrej Plenković, Slovenija, Hrvatska
Zbog toga što ne želi primijeniti arbitražnu presudu, Cerarova vlada tužila je Hrvatsku s argumentom da se radi o kršenju europskog prava (Al Jazeera)

Hrvatski premijer Andrej Plenković kazao je u subotu kako su vanjskopolitički prioriteti njegove Vlade u idućem periodu ulazak u Eurozonu, Schengen i OECD, a da će se u odnosima sa Slovenijom u vezi graničnog spora ponašati odgovorno, ali da će “štititi ono što je hrvatsko”.

Gostujući u središnjem Dnevniku HRT-a Plenković je upitan kako Slovenija od 29. prosinca namjerava provesti odluku Arbitražnog suda, na što je on kazao kako “nema jednostrane provedbe bilo kakve presude”.

Upitan što ako slovenska strana počne 29. prosinca primjenjivati svoju nadležnost kazao je da “smo mi zamolili kolege iz Slovenije” a ta je poruka prenijeta našim partnerima u međunarodnoj zajednici da je u “ovakvim situacijama najvažnije izbjegavati jednostrane poteze koji mogu voditi do incidenata”, prenosi Hina. 

“U ovom trenutku mi nemamo uređeno pitanje granica, osobito na moru”, kazao je i dodao kako će se ponašati odgovorno.

Plenković: Pokazali smo želju za rješavanjem problema

Podsjetio je na nedavni posjet slovenskog premijera Mire Cerara, Zagrebu rekavši da je Hrvatska pokazala konstruktivan stav i želju za rješavanjem problema granice te spremnost za fleksibilizaciju svoje pozicije i rješenje koje bi zadovoljilo obje strane.

Iznio je stav da kroz rad mješovitih povjerenstava treba riješiti to pitanje.

“Imamo i pitanje ribara i uvijek s može naći jedan kvalitetan sporazum o ribolovnom režimu”, rekao je Plenković.

Što se tiče ulaska u Eurozonu, Schengen i OECD kazao je da ti prioriteti nisu samo za 2018. te da niti jedan od ta tri cilja nije realan da bude u 2018., već da Hrvatska tijekom 2019. ispuni sve kriterije da bi bila spremna pristupiti schengenskom prostoru.

Što se tiče pristupa Eurozoni kazao je da je to posao koji bi se trebao odraditi do kraja mandata iduće vlade od 2021. do 2024., a što se tiče pristupa OECD-u kazao je kako je to jedina organizacija kojoj Hrvatska još može pristupiti te da “mi želimo ići ti putem”.

Slovenski premijer Miro Cerar rekao je ranije da će njegova vlada ustrajati na “svojim granicama” do kojih bi trebala doći provedbom arbitražne presude o granici s Hrvatskom.

Naglasio je da će se Slovenija pri provedbi arbitražne presude pobrinuti i za one svoje državljane koji prema toj presudi ostaju u Hrvatskoj.

Erjavec: Nema potpore bez implementacije arbitražne presude

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je u petak da Hrvatska ne može računati na potporu Slovenije za članstvo u Schengenu i OECD-u dok ne pristane na implementaciju arbitražne presude o granici.

“Hrvatska neće u Schengen prije nego što implementira arbitražnu odluku, a Slovenija neće podržati niti njezin ulazak u OECD”, kazao je Erjavec nakon sastanka vodstva svoje Demokratske stranke umirovljenika (DESUS) posvećenom njenim pripremama za parlamentarne izbore sredinom iduće godine.

“Sve dok se arbitražna odluka ne implementira davat ćemo negativno mišljenje na hrvatsko članstvo u Schengenu. U Schengenu ne može biti država koja ne zna gdje su njene granice sa susjedima”, kazao je Erjavec.

Dodao je kako Slovenija ne može dati suglasnost niti na aplikaciju Hrvatske za članstvo u OECD-u jer svojim ponašanjem prema implementaciji arbitražne presude i odnosom prema Ljubljanskoj banci i pitanju tzv. prenesene štednje hrvatskih građana u toj banci pokazuje da “ne poštuje vladavinu prava”.

“Država koja koja nema neovisan pravosudni sistem i ne poštuje međunarodno pravo ne može postati članica OECD-a u kojemu su najrazvijenije države svijeta”, kazao je slovenski šef diplomacije.

Izvor: Agencije