Plenković: U Hrvatskoj se ne zabranjuju sloboda govora ni političke stranke

Vukovar
U SDSS-u kažu da je nužna suradnja Penave i Milakovića umjesto,kako kažu, neodgovornosti i isključivosti koje pokazuju od početka mandata (Dubravka Petri? / Pixsell)

Hrvatski premijer i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Andrej Plenković rekao je u četvrtak da Hrvatska nije zemlja u kojoj se zabranjuje sloboda govora niti se zabranjuju političke stranke, istaknuvši kako nije dobro sve što bi danas podizalo tenzije između Hrvata i srpske manjine u Hrvatskoj.

“Sve drugo što bi danas, 2018. godine, podizalo tenzije između Hrvata i srpske manjine u Hrvatskoj nije dobro. Moja je zadaća kao predsjednika Vlade i predsjednika HDZ-a  da takve situacije izbjegavamo, da ih zaustavljamo na samom početku i da gradimo suživot svih koji žive u Republici Hrvatskoj. Na tome ću ustrajati, neovisno o bilo kakvim inicijativama sa lokalne razine”, rekao je Plenković nakon sjednice Predsjedništva, Nacionalnog vijeća i Središnjeg odbora HDZ-a.

Klub vijećnika HDZ-a u utorak je, naime, oštro reagirao na istup zamjenika vukovarskog gradonačelnika iz redova srpske manjine Srđana Milakovića i vijećnika Demokratskog saveza Srba (DSS) Borislava Nikolića na sjednici vukovarskog Gradskog vijeća, priopćivši da će poduzeti sve pravne radnje kako bi se zabranilo djelovanje DSS-a i sudjelovanje, kako je rečeno, ekstremih pojedinaca u obnašanju vlasti koji su u svojim izjavama pokušali izjednačiti žrtvu i velikosrpskog agresora, provocirati i ponižavali žrtve iz rata u Hrvatskoj te manipulirati povijesnim činjenicama o najvećem zločinu počinjenom u Europi nakon Drugog svjetskog rata. 

Na upite novinara premijer Plenković je rekao kako Hrvatska nije zemlja u kojoj se zabranjuje sloboda govora niti se zabranjuju političke stranke.

Plenković: Mirna reintegracija ostavština Franje Tuđmana

Također Plenković je ponovno istaknuo kako je procesuiranje ratnih zločina i utvrđivanje istine ono iza čega čvrsto stoje i što se treba dogoditi. Oni koji to rade, policija i DORH, rade intenzivnije nego ranije, dodao je.

“Tu zadaću moraju obaviti i oni i sud”, poručio je Plenković.

Premijer je istaknuo kako je mirna reintegracija Hrvatskog podunavlja bila ključna ostavština prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

Ocijenio je to jedinstvenim poduhvatom koji treba njegovati i graditi te graditi pomirbu i suživot na temelju istine, uz pijetet prema žrtvama, a kažnjavati počinitelja ratnih zločina.

Iz Gradske organizacije Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) ranije u četvrtak su u Vukovaru poručili kako je vrijeme da vukovarski gradonačelnik Ivan Penava (HDZ) i njegov zamjenik iz Demokratskog saveza Srba (DSS) Srđan Milaković iz redova srpske nacionalne manjine “prestanu dizati tenzije” i “vraćati kotač povijesti gotovo 30 godina unatrag”.

“Umjesto javnog prepucavanja, obojica su izabrani štititi interese oni koji su ih birali – gradonačelnik interese svih građana, a dogradonačelnik interese srpske nacionalne zajednice čiji je izabrani predstavnik”, stoji u priopćenju SDSS-a, kako prenosi Hina.

Iz SDSS-a dodaju i kako je nužna njihova suradnja “umjesto neodgovornosti i isključivosti” koju od početka mandata pokazuju jer, kako ističu, građane Vukovara interesira ekonomski razvoj i razvoj međunacionalnih i drugih odnosa čije je izvorište mirna reintegracija.

“Nažalost, ni Penava niti Milaković danas ne pokazuju niti djelić političke mudrosti i pragmatizma koji su pokazali u daleko težim i složenijim vremenima mirne reintegracije tadašnji lideri dr. Vojislav Stanimirović i Ivica Vrkić”, ocijenjuje SDSS u priopćenju.

‘Dozovite se razumu’

Za premijera Andreja Plenkovića ističu, pak, da promovira mirnu reintegraciju i njezin značaj za Vukovar i istok Hrvatske, kao i državu u cjelini.

Penava, kako smatraju, treba prihvatiti da “u svakome ratu stradavaju obje strane” te da “niti jedna strana nema ekskluzivnost na nevinost”, pogotovo kada su civilne žrtve u pitanju, dok njegov zamjenik “…iznosi činjenice koje su javnosti već odavno poznate i o kojima je SDSS u niz navrata proteklih godina govorio”.

“Gospodo, dozovite se razumu”, pozivaju iz vukovarskog SDSS-a u priopćenju kojega potpisuje predsjednik Srđan Kolar koji ocjenjuje i da retorika gradonačelnika i njegova zamjenika, osim što pridonosi podizanju tenzija, navodi preostale građane Vukovara da napuste grad i potraže mirnije i sigurnije mjesto za život.

I vukovarski SDP (Socijaldemokratska partija) pozvao je u četvrtak sve aktere političkog života u gradu na smirivanje tenzija i suzdržanost nakon sukoba po nacionalnoj osnovi između HDZ-a i DSS-a u Gradskom vijeću, podsjećaju ih na riječi prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana nakon mirne reintegracije Podunavlja o miru, toleranciji i izgradnji suživota.

Hrvatski ministar branitelja Tomo Medved ocijenio je u četvrtak da su stajališta dogradonačelnika Vukovara i predsjednika Demokratskog saveza Srba (DSS) Srđana Milakovića o etničkom čišćenju Srba u vojno-redarstvenoj operaciji “Oluja” 1995. godine protivna Ustavu.

Medved je rekao da su Milakovićeve izjave apsolutno neprihvatljive i protivne Ustavu, a s inicijativom vukovarskog HDZ-a da se zabrani DSS nije upoznat.

Srđan Milaković iz Demokratskog saveza Srba (DSS) predstavio je u srijedu spisak s imenima 42 “ubijenih ili nestalih vukovarskih Srba u lipnju, srpnju i kolovozu 1991.”, čime je odgovorio na tvrdnje gradonačelnika Ivana Penave da su sve civilne žrtve u Vukovaru posljedica velikosrpske, četničke agresije, dok je na najave iz gradske Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) kako će učiniti sve da se zabrani DSS, poručio da nikakve zabrane neće biti.

Plenković: Kazniti zločine i stvarati ozračje tolerancije

Hrvatski premijer Andrej Plenković povodom ovih je tenzija u srijedu kazao kako je važno utvrditi istinu onoga što se zbivalo, pogotovo 1991. te da je hrvatskoj političkoj sceni jasno da je, kako je rekao, velikosrpska [Slobodan] Miloševićeva agresija uzrokovala najveća stradanja i strahote u Vukovaru.

“Moramo razriješiti ratne zločine, odgovorni trebaju odgovarati, ali isto tako trebamo stvarati ozračje tolerancije, razumijevanja, međusobnog respekta, a ne dizati tenzije. To je bit i poruka i mene kao predsjednika Vlade i kao predsjednika stranke”, istaknuo je Plenković. 

“Prosvjed u Vukovaru je bio fokusiran na procesuiranje ratnih zločina koji nisu bili procesuirani. Šire dizanje tenzija između Hrvata i Srba u Vukovaru nije dobro i tome ću se snažno usprotiviti. Svako dizanje tenzija može kasnije imati nekakav spiralni efekt koji, kao što nam je poznato iz povijesti, nije lako kontrolirati i zato ga treba zaustaviti odmah”, poručio je.

Izvor: Agencije