Plenković u Mostaru: Logoraši nemaju osnova tužiti Hrvatsku

Hrvatski premijer Andrej Plenković poručio je u Mostaru da logoraši iz Bosne i Hercegovine nemaju osnova tužiti Hrvatsku nakon haške presude Jadranku Prliću i ostalima, javlja iz Mostara reporter Al Jazeere Ivan Pavković.

Udruženje bošnjačkih logoraša iz Mostara jutros je potvrdilo kako smatraju da imaju razloga tužiti Hrvatsku zbog činjenice da je Haški tribunal utvrdio postojanje udruženog zločinačkog pothvata, u kojem je sudjelovao nekadašnji državni vrh Republike Hrvatske.

Oni smatraju da je Hrvatska jednako odgovorna, te da su Prlić i ostali bili eksponenti politike Republike Hrvatske, a koja je rezultirala etničkim čišćenjem Bošnjaka u dijelovima Bosne i Hercegovine.

Plenković je rekao kako “Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju nije sud koji sudi državama, to je sud koji određuje odgovornost pojedinaca”.

Smatra da je presumpcija nevinosti tadašnjeg hrvatskog državnog vrha netaknuta te da nema drugog pravnog temelja da se odšteta traži od Hrvatske.

“Ovo nije bila presuda koja se odnosila na odgovornost država nego pojedinaca. Ne vidim na koji bi se način iz ove presude mogao naći pravni temelj za takve procese”, rekao je Plenković, upitan o najavama da će bošnjački logoraši tužiti hrvatsku državu zbog njezine navodne umiješanosti u posljednjem ratu.

Žaljenje prema svim žrtvama

Izrazio je sućut žrtvama iz presude izrečene prošloga tjedna u predmetu protiv šestorice čelnika samoproglašene Herceg-Bosne, ali i svim žrtvama u Bosni i Hercegovini.

“Ovdje želim vrlo jasno izraziti žaljenje i sućut prema svim žrtvama i zbog kaznenih djela koja su navedena u toj presudi, a isto tako i za sve zločine koji su se dogodili na teritoriju Bosne i Hercegovine, uključujući i one na pripadnicima hrvatskog naroda”, istaknuo je Plenković.

Istovremeno, predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović pozvao je sve logoraše da tuže državu Bosnu i Hercegovinu kako bi ostvarili satisfakciju.

“To se odnosi na sve logoraše Bošnjake koji su trpjeli, kao i sve logoraše Hrvate koji su trpjeli kroz 331 bošnjački logor, kao i sve logoraše Srbe. Bosna i Hercegovina treba naći standard kako pomoći tim ljudima, kako kompenzirati onu žrtvu i patnju”, rekao je Čović.

‘Hrvatska ostaje partner i prijatelj BiH’

Nakon sastanka s predstavnicima Hrvatskog narodnog sabora u Mostaru Plenković je rekao da Hrvatska ostaje partner i prijatelj Bosne i Hercegovine.

“To dokazujemo kontinuirano ne samo po broju posjeta nego i temeljem zajedničke sjednice Vijeća ministara BiH i hrvatske Vlade, stalnog povećanja gospodarske razmjene i međusobnih ulaganja, te snažne i čvrste potpore na europskom putu BiH”, rekao je Plenković.

Na sastanku s predstavnicima HNS-a, koji okuplja hrvatske političke stranke u Bosni i Hercegovini, hrvatski je premijer rekao kako je posjet u Mostaru došao u kontekstu presude Haškog suda u slučaju “Prlić i ostali”, te je izrazio “vrlo jasno žaljenje zbog svih žrtava obuhvaćenih presudom, ali i za sve druge zločine koji su se dogodili u BiH, uključujući i one koje su se dogodili prema Hrvatima”.

Komentirajući presudu, kojom je bivšim čelnicima samoproglašene Herceg-Bosne potvrđena krivnja za ratne zločine i zatvorske kazne u ukupnom trajanju 111 godina, podsjetio je kako je “Hrvatska članica Ujedinjenih naroda i jedna od onih koja je predlagala uspostavu suda”.

Sud je utvrdio postojanje udruženog zločinačkog pothvata u kojem je sudjelovao politički vrh Republike Hrvatske u vrijeme rata u Bosni i Hercegovini.

“Dilema da li se prihvaća presuda je neupitna. To nije sud koji sudi državama nego sud koji utvrđuje odgovornost pojedinca. Moramo naći distinkciju – presuda se poštuje iako nismo uspjeli iskazati svoj stav u tri navrata kad smo nastojali dobiti status prijatelja suda i govoriti o optužbama za udruženi zločinački pothvat”, ukazao je Plenković.

Govorio je i o tome da “Hrvati u BiH moraju biti jednakopravni”, navodeći kako se to odnosi na izmjenu Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

“Namjera nam je pomoći BiH, ali i da opstojnost hrvatskog naroda bude temeljna zadaća svake hrvatske vlade. Solidarnost i potpora Hrvatima je čvrsta i jasna, a takvu politiku ćemo i dalje voditi”, dodao je.

Čović: ‘Ne gubimo vjeru kako preživjeti u BiH’

Čović razgovore s Plenkovićem smatra velikim ohrabrenjem.

“Veliko je to ohrabrenje da ne gubimo vjeru kako preživjeti u Bosni i Hercegovini, kako graditi svoju domovinu i kako zadržati poziciju jednakopravnog konstitutivnog naroda u Bosni i Hercegovini”, ocijenio je Čović.

“Imamo punu podršku Hrvatske u tome. Ne želimo svoj narod staviti u funkciju nekoga tko ima odgovornost kao narod. Treba nam mir na ovom prostoru, obeshrabriti sve one koji mogu doći u napast da otvore mržnju jedni prema drugima, jer se presuda odnosila na odnos Bošnjaka i Hrvata i nitko ne želi da nam se ponovi takva povijest”, dodao je.

Govoreći o tome što su bile teme sastanka s Plenkovićem, naveo je kako se “više pričalo o budućnosti nego o prošlosti, odnosno kako se izboriti s Izbornim zakonom, kako osnažiti gospodarsku klimu i svako drugo jačanje prostora, a da bi se spriječio odlazak hrvatske mladosti s ovih prostora”.

Podrška i Bosni i Hercegovini, ali i Hrvatima

Plenković je po dolasku u Mostar poručio da će Hrvatska podupirati Bosnu i Hercegovinu i učiniti sve kako bi Hrvati u toj zemlji bili ravnopravni s Bošnjacima i Srbima.

“Hrvatska prije svega stoji uz BiH, stoji uz Hrvate u BiH. Učinit ćemo sve da Hrvati ovdje budu dugoročno ravnopravan narod i da se poštuje ta jednakopravnost između tri naroda ovdje”, rekao je Plenković novinarima.

On je istaknuo da je Hrvatska tijekom ove godine na domaćem i međunarodnom planu nastojala poduprijeti Hrvate u Bosni i Hercegovini “jačanjem suradnje dviju država i konstitutivnosti Hrvata u BiH”.

Posebno važnim ocijenio je izbore koji će se održati sljedeće godine u Bosni i Hercegovini u kontekstu potrebe izmjene Izbornog zakona.

S Plenkovićem su u Mostar stigli potpredsjednik Hrvatskog sabora Milijan Brkić, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Zdravka Bušić i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Zvonko Milas.  

Zajedno sa Čovićem po dolasku je položio vijenac i zapalio svijeće pred spomen-obilježjem pripadnicima HVO-a, na mjestu gdje su nedavno upaljene tisuće svijeća za osuđenu hrvatsku šestorku i Slobodana Praljka, koji je izvršio samoubojstvo u sudnici Haškog suda.

Izvor: Al Jazeera i agencije