Plenković u Saboru poručio da osuđuje ustaški režim

Andrej Plenković
Plenković u Saboru: 'I ovdje ću osuditi ustaški režim i sve negativne posljedice koje je donio' (EPA)

Hrvatski premijer Andrej Plenković ponovio je u srijedu u aktualnom prijepodnevu u Saboru kako kažnjavanje propagiranja totalitarnih režima Vlada želi riješiti na cjelovit način te rezolutno odbacio prozivke da se Vlada ne određuje o zločinima ustaškog režima.

“I ovdje ću osuditi ustaški režim i sve negativne posljedice koje je donio za hrvatsku državu, brojne žrtve tog režima”, odgovorio je Plenković predsjedniku Istarskog demokratskog sabora (IDS) Borisu Miletiću, koji Vladi spočitava da odbija slijediti primjer demokratskog svijeta koji je jasno rekao da su nacionalizam, fašizam, pa time i ustaštvo najveće zlo 20. stoljeća.

Miletić je u četvrtak prozvao Vladu da je prijedlogom Saboru da odbije prijedlog IDS-a, PGS-a i Liste za Rijeku da se dopunama Kaznenog zakona zatvorskom kaznom od šest mjeseci do dvije godine kažnjava propagiranje nacističkog, fašističkog i ustaškog režima službeno pozvala na normalizaciju ustaštva u hrvatskom javnom prostoru.

Miletić: ‘Osuda ustaštva civilizacijsko pitanje’

Vlada Hrvatske predložila je Saboru da ne prihvati prijedlog, uz obrazloženje da u Kaznenom zakonu već postoji okvir koji sankcionira kaznena djela mržnje i javnog poticanja na nasilje i mržnju, a osnovano je i Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima, od kojeg se očekuje cjelokupna analiza stanja te preporuke.

“Zašto je Vlada odlučila tolerirati fašističke i ustaške vrijednosti u hrvatskom društvu?”, pitao se Miletić, podsjećajući da je IDS predložio dopune Kaznenog zakona i strogo kažnjavanje propagiranja nacističkog, fašističkog i ustaškog režima.

“Otvorili smo vam prostor da se pozicionirate kao moderna proeuropska Vlada i učinite ono što su već učinile druge europske zemlje. Umjesto toga napravili ste presedan i poslali poruku da ćete tolerirati vrijednosti koje tolerira ustaški režim”, ustvrdio je Miletić i poručio da osuda ustaštva nije političko nego civilizacijsko pitanje, prenosi Hina.

Hrvatski je premijer odgovorio da cijeni IDS-ov prijedlog, ali da se od Vijeća za suočavanje s posljedicama nedemokratskih režima očekuje da na temelju komparativne analize dadne preporuke kako bi se eventualno poboljšao postojeći zakonodavni okvir, prije svih relevantni članci Kaznenog zakona.

“Imat ćemo na umu vaše sugestije, ali ovo pitanje želimo riješiti na cjeloviti način”, poručio je premijer.

Izvor: Agencije