Plenković: Vatikan smatra Hrvatsku važnom za procese u BiH

Papa Franjo, Andrej Plenković
Plenković kaže da je papi Franji prenio hrvatsku otvorenu i snažnu potporu BiH (EPA)

Po završetku susreta s papom Franjom i audijencije, predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković sastao se u subotu u Vatikanu s državnim tajnikom Svete Stolice, kardinalom Pietrom Parolinom.

Plenković je rekao da je s kardinalom Parolinom razgovarao o nizu tema i to bilateralnim odnosima, postojećim ugovornim odnosima, onome što se zbiva u europskom kontekstu, situaciji u jugoistočnoj Europi kao i o “važnoj ulozi Hrvatske koja treba projicirati svoje iskustvo pa i političku stabilnost na susjede koji imaju ambicije priključiti se europskom projektu”.

Istaknuo je da “s te strane i Vatikan gleda na nas kao jednu točku koja je bitna za procese u BiH i našem susjedstvu”, prenosi Fena agenciju Hina.

Plenković: Snažna potpora BiH s naglaskom na položaj Hrvata

Na pitanje novinara je li detaljnije s Papom razgovarao o statusu Hrvata i suživotu u BiH, premijer Plenković je odgovorio da je papa bio u BiH prije dvije godine te da je to bio jako važan posjet i signal.

“Naravno da sam mu prenio našu svesrdnu, otvorenu, snažnu potporu BiH, njenoj funkcionalnosti, našoj brizi da sva tri konstitutivna naroda budu ravnopravna….s naglaskom na položaj Hrvata u BiH”.

Rekao je da je prenio hrvatska stajališta o BiH te da smatra da ih se u Vatikanu cijeni i prepoznaje kao jedan stav koji je doprinos budućnosti i funkcionalnosti BiH i opstanku hrvatskog naroda u toj zemlji.

On je izrazio zadovoljstvo zbog današnje audijencije kod Svetog Oca te potom susretom s državnim tajnikom Pietrom Parolinom.

Poziv u Hrvatsku i razgovor o Stepincu

Kazao je kako je iskoristio svoj susret s papom Franjom da ga pozove u posjet Hrvatskoj jer bi to puno značilo hrvatskom narodu, i rekao je kako je njegov dojam da će tog posjeta biti te da bi volio da on bude i u kontekstu kanonizacije kardinala Alojzija Stepinca.

Plenković je rekao kako smatra da su se dotakli svega onoga što je važno u odnosima Svete Stolice i Hrvatske, a rekao je i da su razgovarali i o postupku kanonizacije blaženoga kardinala Alojzija Stepinca.

“Moj je dojam da taj proces ide dobro, da ide u pravom smjeru. Volio bih kada bi se dogodilo da posjet pape Franje bude i u tom kontekstu”.

Izvor: Agencije