Plivačka elita se sprema za OI u Riju

U New Yorku je poznati proizvođač plivačke opreme Speedo okupio najveće svjetske zvijezde tog sporta, a oni su najavili ambicioznu olimpijsku 2016. godinu.

Dvadesetčetiri sportiste, vlasnici 78 olimpijskih medalja i 17 svjetskih rekorda, okupili su se u jednoj prostoriji na predstavljanju Fastskin LZR trkaćeg X kostima, kapica i plivačkih naočala. Zaista, Team Speedo okuplja i oprema najbolje plivače današnjice, s naglaskom na najveća tržišta – Sjedinjene Američke Države, Veliku Britaniju, Francusku i Španiju.

Među njima je i ona koja bi 13. zlatom u Rio de Janeiru mogla postati najuspješnija plivačica u historiji olimpijskih igara.

Pregršt medalja

“Bilo bi sjajno kad bi na sljedećim Olimpijskim igrama osvojila još jednu ili više medalja. Imam to u podsvijesti. A trenutno sam fokusirana samo na ono što mi je pod kontrolom: ishrana, treninzi, odmor, san”, kazala je Natalie Coughlin, osvajačica 12 olimpijskih zlatnih medalja.

Snove je svim konkurentima posljednjih 11 godina uglavnom rušio i nemirnim činio Michael Phelps. Taj rekorder nije bio u tom društvu, on je liga za sebe. Sa 22 medalje, najuspješniji je olimpijac svih vremena, dvostruko više od godinu starijeg prijatelja Ryana Lochtea.

“Na Olimpijske igre idem kao i na one 2004., 2008. i 2012. godine. Normalno, to je nova prilika i novi izazov da se utrkujem s Michaelom Phelpsom”, rekao je Ryan Lochte, osvajač 11 olimpijskih medalja.

On nije kazao “prilika da pobijedim Phelpsa”. Iznenađenja se događaju, izranjaju nova lica. Kao što je bilo u Londonu, kada se život jedne 17-ogodišnje Amerikanke zauvijek izmijenio. U srednju školu se vratila sa četiri zlata.

“Ključ je u inspiraciji. Za mene je to najveći cilj, biti drugima inspiracija. A plivanje mi pruža tu platformu i na tome sam zahvalna. A nakon Londona dobila sam toliko prilika biti na toj platformi i time sam, nadam se, postala uzor mladim sportistkinjama i djevojkama općenito”, navodi Missy Franklin.

Inspiracija drugima

A 35-ogodišnji Australac, Grant Hackett, s druge strane, može biti inspiracija “penzioniranim asovima”. Jedan od najboljih svih vremena na dugim prugama još nema vizu za Rio, ali ima plan.

“Sam plasman u Rio bio bi kao osvajanje olimpijske medalje. U ovim godinama, nakon šestogodišnje pauze od profesionalnog sporta, s ograničenim vremenom za pripremu i supersnažnom konkurencijom na nacionalnom nivou, a mi smo među najboljima na svijetu, plasman na Igre bio bi veliko postignuće”, kazao je Grant Hackett, neporažen na 1.500 metara od 1996. do 2007. godine.

Svaki sport ima svoje nevjerovatne priče, talente, povratnike, rekordere. A zaista su rijeko kad toliki na istom mjestu. Sljedeći put ovakva plivačka elita će se okupiti u Rio de Janeiru 5. augusta.

Izvor: Al Jazeera