PLO suspendovao odluku o priznavanju Izraela

Vijeće tvrdi da će PLO i palestinske vlasti okončati sigurnosnu saradnju i ekonomske sporazume s Izraelom (Anadolija)

Centralno vijeće Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) suspendovalo je odluku o priznavanju Izraela sve dok vlasti Tel Aviva ne priznaju palestinsku državu, javlja Anadolija.

Da bi odluka zvanično stupila na snagu, potrebno je da je potvrde i predsjednik Palestine Mahmoud Abbas i Izvršno vijeće PLO-a.

Centralno vijeće PLO-a je na sastanku u Ramallahu odlučilo da suspenduje odluku o priznavanju Izraela sve dok Tel Aviv ne prizna državu Palestinu s Istočnim Jerusalemom kao glavnim gradom u granicama iz 1967. godine, navela je palestinska novinska agencija Wafa.

Također, Vijeće je tokom dvodnevnog zasijedanja odlučilo da okonča sigurnosnu saradnju i suspenduje ekonomske sporazume s Izraelom što je definisano Ekonomskim protokolom iz Pariza iz 1994. godine.

Izrael ne provodi sporazume

U završnoj deklaraciji Centralnog vijeća je navedeno da je odluka donesena zbog toga što Izrael i dalje nastavlja da, kako se navodi, ne provodi ranije potpisane sporazume i ne ispunjava svoje obaveze.

U nedjelju, Abbas je još jednom ponovio da će blokirati svaki mirovni plan iza kojeg bude stajao američki predsjednik Donald Trump.

On je očekivani Trumpov plan uporedio sa Balfurskom deklaracijom iz 1917. godine, u kojoj je Vlada Velike Britanije podržala formiranje jevrejske države na tlu Palestine.

„Balfurska deklaracija je prošla, ali ovo neće“, rekao je Abbas.

U decembru prošle godine, Trump je odlučio da za glavni grad Izraela prizna Jerusalem, te tamo premjesti ambasadu SAD-a.

Izvor: Al Jazeera i agencije