Pluton – uzbudljiv prikaz geološke raznovrsnosti

Deset dana nakon preleta Plutona, očekivanja su ispunjena, izjavili su NASA-ini naučnici (Getty Images)

Američka svemirska agencija NASA nastavlja otkrivati nove podatke i fotografije Plutona koje je snimila sonda “Novi horizonti”.

Poslije planinskih vijenaca i zaleđenih dolina, NASA-ina letjelica je poslala nove slike, na kojima se vidi para u atmosferi Plutona i znaci kretanja azotnog i metanskog leda na njegovoj površini.

“Deset dana nakon bliskog preleta Plutona, može se reći da su naša očekivanja ispunjena”, izjavio je John Grunsfeld, naučnik iz tima “Novi horizonti”.

“S plutajućim ledom, originalnim hemijskim sastavom površine, planinskim vijencima i isparenjima, Pluton daje uzbudljiv prikaz geološke raznovrsnosti”, naveo je on.

Sedam sati nakon što je 14. jula prošla na najbližoj mogućoj razdaljini od Plutona, sonda “Novi horizonti” je uperila jedan od svojih optičkih instrumenata na patuljastu planetu i snimila prodiranje sunčevih zraka kroz njenu atmosferu.

Dva sloja atomosfere 

Fotografije pokazuju isparenja do 130 kilometara iznad Plutonove površine.

Preliminarnom analizom utvrđeno je postojanje dva sloja pare, od kojih se jedan nalazi na visini od 80 kilometara, a drugi na visini od 50 kilometara.

“Ova isparenja predstavljaju ključni element u nastanku kompleksnih hemijskih komponenti koji Plutonovoj površini dalje crvenkastu boju”, objasnio je Michael Summers, astronom misije.

Najnovije fotografije koje je američka sonda poslala otkrivaju, također, plutanje leda na površini Plutona, što ukazuje na geološku aktivnost prije nekoliko desetina miliona godina, što je prilično začudilo naučnike.

Izvor: Agencije