Pobjeda Abbotta, Rudd priznao poraz

Australski premijer i čelnik laburista Kevin Rudd priznao je u subotu poraz na općim izborima i čestitao vođi konzervativne opozicije Tonyju Abbottu na premoćnoj pobjedi, kojom je prekinuta šestogodišnja turbulentna vladavina laburista.

Nakon prebrojavanja 80 posto glasova, australska izborna komisija objavila je kako je Abbottova Liberalno-nacionalna koalicija osvojila 81 zastupničko mjesto, a laburisti 54, dok rezultat za 12 mjesta od ukupno 150 još nije poznat.

„Znam da su srca laburista u cijeloj državi noćas tužna. Kao vaš vođa prihvatam to kao što mi je dužnost“, rekao je Rudd.

Rudd, kojeg je stranka odbacila sredinom 2010. godine, vratio se kao premijer krajem juna u pokušaju da se zaustavi velik gubitak podrške stranci za vrijeme Julije Gillard, prve australske premijerke.

Izjava Smitha

Ranije je poraz Vlade priznalo i nekoliko istaknutih ličnosti, uključujući ministra odbrane Stevena Smitha.

Smith je samo nekoliko minuta nakon što su se zatvorila birališta rekao da je situacija loša po Vladu kojoj predstoji „težak poraz“ i da će rezultat „biti isti kao onaj iz 1996. godine“, kada je na Vlast došao vođa liberala John Howard, javio je Reuters.

Na izborima pravo glasa ima više od 14 miliona registrovanih birača, a glasanje u Australiji je obavezno. Ankete provedene na biralištima ukazale su na glatku pobjedu konzervativaca.

Konzervativna liberalno-nacionalna koalicija očekuje da će Abbott postati 28. premijer Australije, te da će pobijediti u izbornim jedinicama koje se smatraju “srcem Laburističke partije”, poput zapadnog Sydneyja.

Rivalna Laburistička partija je izgubila podršku brojnih glasača, u korist konzervativaca, nakon nesuglasica u svojim redovima, smatraju australski analitičari.

Laburistički premijer Kevin Rudd ponovo je 27. juna postao premijer Australije, zamijenivši Juliju Gillard. Dan ranije, Gillard nije dobila povjerenje unutar Laburističke partije, gotovo tri godine nakon što je zauzela Ruddovo mjesto.

Ekonomija u fokusu

Rudd (55) je upravljao zemljom između 2007. i 2010. Doveo je laburiste na vlast nakon 11 godina konzervativne vlade.

No njegova neumješnost, autoritarizam, čak uobraženost, prema riječima kolega laburista, izazvali su puč unutar stranke.

Kad ga je u ljeto 2010. Julia Gillard smijenila, postao je njen ministar vanjskih poslova, te podnio ostavku nakon što je sazvao prvo glasanje o povjerenju premijerki u februaru 2012.

Konzervativac Abbott (55) došao je na čelo Liberalne stranke sa samo jednim glasom više od protivkandidata.

Ekonomski problemi neočekivano su došli u fokus predizborne kampanje u Australiji.

Australija je među rijetkim zemljama koje su uspjele izbjeći svjetsku finansijsku krizu. Donedavno je Kina naveliko investirala u australska prirodna bogatsva, na čemu je počivao australski privredni bum.

Kako je Kina smanjila trošenje na infrastrukturu i ekonomija je usporila, rekao je za Al Jazeeru prošlog mjeseca Geoffrey Garrett iz Australske poslovne škole.

Oštra imigraciona politika

Cijene željeza i rude su pale, a domaća industrija previše je slaba da iskoristi višak. Tekstilna industrija ove zemlje nije kompetitivna, a i fabrike automobila najavljuju zatvaranja.

Rudd je upozorio da će Abbott, ukoliko pobijedi, napraviti rezove koji će baciti državu u recesiju, dok Abbott tvrdi da Australija “ne može priuštiti” još tri godine pretjeranog trošenja laburističke vlade.

I Rudd i Abbott obećavaju da će zauzeti čvrst stav protiv tražitelja azila koji čamcima dolaze u Australiju.

Vlada je  zaoštrila pravila i najavila novu politiku zaustavljanja brodova, što je podijelilo australsku javnost.

Kako bi odvratili tražitelje azila od opasnog putovanja, rekli su da će svi koji su stigli 19. jula ili nakon tog datuma biti deportovani u Papua Novu Gvineju ili Nauru, te im najavili kako se nikad neće moći nastaniti u Australiji, čak i ako se utvrdi da jesu izbjeglice.

Na australskim izborima registrovan je rekordan broj kandidata za zastupnička mjesta u Parlamentu – njih 1.177.
Registrovane su  54 političke stranke – uglavnom takozvane ‘mikrostranke’ – više nego duplo na prethodnim izborima, prenose lokalni mediji.

Izvor: Al Jazeera i agencije