Pobjeda Belgije nad Izraelom odlična i za BiH

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine je u Beču odigrala neriješeno prijateljski susret sa domaćinom Austrijom. Istovremeno, u kvalifikacionom meču Izraela i Belgije za Evropsko prvenstvo 2016, gosti su pobijedili, što ide direktno u korist upravo reprezentaciji BiH.

Inače, susret BiH i Austrije, odigran na stadionu Ernst Happel, završen je rezultatom 1:1. “Zmajevi” ni u trećem pokušaju nisu uspjeli savladati austrijsku reprezentaciju.
 
Mark Janko je domaći tim doveo u vodstvo u 34. minuti, a Izet Hajrović je rezultat izjednačio na početku drugog poluvremena, u 48. minuti.

Prvi meč BiH i Austrija su odigrale na stadionu Koševo 24. marta 2001. godine, u okviru kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Japanu i Južnoj Koreji. Utakmica je završena rezultatom 1:1, a strijelac za domaći tim je bio Sergej Barbarez.

Revanš utakmica je odigrana 5. septembra iste godine u Beču, a reprezentaciji BiH je “presudio” Andreas Herzog s dva gola.

Sjajna atmosfera

Na stadionu čiji je kapacitet više od 55.000 gledatelja, više od 20.000 su bili navijači Bosne i Hercegovine iz Beča, Austrije, ostatka Evrope te navijači koji su došli iz BiH.

Hiljade navijača Bosne i Hercegovine preplavile su ulice Beča.

Istovremeno, iščekivao se rezultat iz Jerusalema, gdje je reprezentacija Belgije trijumfovala nad selekcijom Izraela u kvalifikacijama za EURO 2016.

Belgija je povela već nakon devet minuta igre. Marouane Fellaini se dobro snašao u kaznenom prostoru Izraela, te je loptu ugurao u gol za vodstvo od 1:0.

Obje selekcije imale su još nekoliko prilika u prvom dijelu, ali se na odmor otišlo minimalnim vodstvom Belgije.
 
Belgija je od 64. minute igrala s igračem manje nakon što je isključen Kompany, ali Izrael nije uspio iskoristiti tu prednost.
 
Izraelci su imali nekoliko dobrih pokušaja, ali je Belgija do kraja zadržala prednost za važna tri boda u ovom susretu.
 
Izvor: Agencije