Pobjeda Južne Afrike nakon devet godina

Napadač Majoro je u igru ušao u 58. minuti, a četiri minute kasnije je potvrdio pobjedu svog tima (AP)

Nogometna reprezentacija Južne Afrike zabilježila je prvu pobjedu u posljednjih devet godina na Afričkom kupu nacija, savladavši u srijedu Angolu sa 2:0 u prvom meču drugog kola takmičenja kojem je domaćin.

„Bafana Bafana“, kako glasi nadimak domaćeg tima, posljednji trijumf na kontinentalnom prvenstvu, upisala je protiv Benina u Tunisu 2004. godine, a pobjedu u meču protiv Angole donijeli su golovi odbrambenog igrača Siyabonge Sangwenija i rezerviste Lehlohonoloa Majoroa.

Južnoafrikanci su u Durbanu prikazali daleko bolju igru nego na otvaranju Kupa nacija u subotu kada su remizirali sa Zelenortskim otocima (0:0), a preciznije dodavanje i dobra realizacija doveli su ih nadomak plasmana u četvrtfinale.

U prvih 11 je bilo pet novajlija u odnosu na prvi meč Kupa u Sowetu, a to je donijelo rezultate i Južna Afrika je povela nakon pola sata igre. Sangweni je savladao golmana Angole i okončao „sušu“ njegove reprezentacije od 315 minuta bez postignutog gola.

Efikasna zamjena

Lunguinha je loše reagirao nakon slobodnog udarca domaćina, lopta je došla do Sangwenija koji je lijevom nogom nisko šutirao i savladao golmana Angole Lamu.

Primljeni gol nije pokolebao Angolce koji su brzo odgovorili, ali je na visini zadatka bio golman „Bafane“ Ttumeleng Khune koji je odbranio udarac Manucha.

Khune je spasio svoj tim i na početku drugog dijela nakon šuta bivšeg mladog reprezentativca Švicarske Guilherma Afonsa, a „Crne antilope“ nisu iskoristile ni dobru priliku „dva na dva“.

Napadač Majoro je u igru ušao u 58. minuti, a četiri minute kasnije je potvrdio pobjedu svog tima, poslavši loptu kroz Lamine noge u mrežu Angole.

U drugom meču grupe A, Maroko i Zelenortski otoci zabilježili su novi remi odigravši 1:1.

Zelenortski otoci su poveli u 38. minuti preko Platinija, da bi Marokanci poravnali golom Youssefa El Arabija 40 minuta kasnije.

U grupi A vodi Južna Afrika sa četiri osvojena boda, Maroko i Zelenortski otoci imaju po dva, dok jedan ima Angola.

Izvor: Agencije