Pobjeda RWE Transgasa u sporu sa Gazpromom

Sjedište Gazproma u Moskvi: Glavni snabdjevač plinom niza država srednje i istočne Evrope (Reuters)

Češka gasna kompanija RWE Transgas pobijedila je u sporu sa ruskim Gazpromom u vezi sa sistemom „uzmi ili plati“ (take-or-pay) koji obavezuje kupce da plate gas i u slučaju kada ga nisu uzeli, prenosi agencija Reuters.

Firma RWE Transgas, prema agenciji Interfaks, tvrdi da ima pravo smanjiti svoje obaveze za uzimanje gasa dok je ruska kompanija tražila novac i za nepreuzeti, minimalno potrošeni gas u periodu od 2008. do 2011. godine.

Prema izvoru Interfaksa, slučaj vođen u bečkom arbitražnom sudu se odnosi na sumu veću od 500 miliona američkih dolara. Gazprom u istom Sudu sa RWE vodi još jedan spor koji se odnosi na reviziju uslova o isporukama gasa.

Evropski korisnici Gazproma se već duže vrijeme žale na visoke cijene u dugoročnim ugovorima, a ruski se koncern već dogovorio o izmjeni ugovora sa nekoliko ključnih evropskih klijenata, naprimjer sa njemačkom firmom E.ON.

Početkom ove godine Gazprom je učinio ustupke nizu evropskih partnera i snizio ugovorne cijene za plin u prosjeku za deset posto.

Konkretno, popust su dobili francuski GDF Suez, njemački Wingas, slovački SPP i turski Botas, a, osim toga, tokom 2011. godine reviziju cijene ruskog goriva uspjeli su dobiti italijanski Edison i Sinergie Italiane, slovački SPP i austrijski Ekongas.

Pored RWE Transgasa, sa Gazpromom se sudi i poljski PGNiG, prenosi agencija Tanjug natpise iz ruskih medija.

Povratak novca

U junu je postalo izvjesno da će ruski koncern revizijom ugovora vratiti evropskim potrošačima 20 miliona rubalja (500 miliona eura).

Kako prenosi Reuters, u prvom tromjesečju Gazprom je vratio svojim klijentima u Evropi više od 78 milijardi rubalja zbog preračunavanja, a do kraja godine će isplatiti još milijardu eura.

Pored toga, Evropska komisija je početkom septembra zvanično otvorila antimonopolsku istragu protiv Gazproma koji je osumnjičen za sprečavanje konkurencije na tržištima centralne i istočne Evrope i primjene nefer tarifa za svoje klijente.

Gazprom je glavni snabdjevač plinom niza država srednje i istočne Evrope, uključujući Češku, Poljsku i Mađarsku. Firma raspolaže najvećim rezervama zemnog gasa na svijetu i ima monopol na izvoz te sirovine iz Rusije.

RWE Transgas je u sastavu njemačke energetske grupacije RWE i najjači je igrač na češkom tržištu plina. Firma isporučuje plin za više od dva miliona korisnika, odgovara za kupovinu i tranzit zemnog gasa i njegovu veleprodaju.

Izvor: Agencije