Pobjede Srbije, Hrvatske i Slovenije

Napad Crne Gore je predvodio Fahrudin Melić sa šest postignutih golova (AFP)

Hrvatski rukometaši zabilježili su i treću pobjedu na Svjetskom prvenstvu svladavši u 3. kolu u grupi D u Madridu reprezentaciju Mađarske 30:21 (15:11) i tako ostali u igri za prvo mjesto u grupi.

Bila je to repriza dvoboja za bronzu s olimpijskih igara u Londonu i još jedna uvjerljiva pobjeda hrvatske selekcije. Hrvatska je u Londonu slavila 33:26, a u Madridu 30:21.

Najefikasniji igrači u hrvatskim redovima bili su Ivan Čupić sa osam, Marko Kopljar sa šest, te Domagoj Duvnjak sa pet golova, dok su Mađare predvodili Szabolcs Szollosi sa pet i Laszlo Nagy sa četiri gola.

Rukometaši Srbije pobijedili su u utorak u Zaragozi selekciju Saudijske Arabije sa 30:20 (12:10) u meču trećeg kola C grupe na Svjetskom prvenstvu u rukometu.

Utakmica je odigrana pred nekoliko stotina gledalaca u hali Princ Filipe u Saragosi, a sudili su Omar al Marzouqi i Mohammed al Nuaimi iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Izabranici Veselina Vukovića sačuvali su maksimalan učinak na turniru, dok je Saudijska Arabija doživjela treći poraz.

Srbija je ostvarila rutinsku pobjedu nad Saudijcima, ali nije djelovalo da će tako biti sve do posljednjeg minuta prvog poluvremena. 

Dosta su se srbijanski rukometaši mučili sa pokretljivom i prilično agresivnom odbranom rivala koji je uglavnom vodio u prvom dijelu meča. 

Kvalitet Srbije isplivao je na površinu u nastavku i već nakon uvodnih 10 minuta drugog poluvremena i prednosti od 19:12, bilo je jasno da će Momir Ilić i drugovi osvojiti bodove.

Za selekciju Srbije je u utorak na Svjetskom prvenstvu debitirao Nemanja Zelenović koji je u ekipi zamijenio povrijeđenog Bogdana Radivojevića. 

Sjajni Gajić

Sjajnu partiju protiv Saudijaca pružio je rezervni golman Ivan Gajić koji je potpuno “spustio rampu” ispred svoje mreže sa odbranjenih 19 šuteva.

Vukovićeve izabranike su predvodili Momir Ilić sa osam pogodaka i Ivan Nikičević sa sedam golova, dok je u ekipi Saudijske Arabije najbolji bio Ahmad Alabdulali.

Reprezentacija Makedonije u okviru grupe B nije uspjela u Sevilli da savlada selekciju Islanda. Izabranici Zvonka Šundovskog su upisali svoj prvi poraz u tri meča odigrana na Svjetskom prvenstvu rezultatom 19:23.

Najbolji igrač makedonskog tima je bio golman Borko Ristovski sa 17 odbrana, a ujednačeni napad su predvodili Stojanče Stoilov, Kiril Lazarov i Dejan Manaskov, koji su postigli po četiri gola.

Golman Islanda Bjorgvin Pall Gustavsson je imao jednu odbranu manje od svog makedonskog kolege, pa je uspješno zaustavio 16 šuteva upućenih ka njegovom golu.

Napadači skandinavske reprezentacije su bili raspoloženiji od Makedonaca, što je pokazao Gudjon Valur Sigurdsson sa osam i Thorir Olafsson sa šest postignutih golova.

Muška rukometna selekcija Crne Gore je zabilježila novi poraz na Svjetskom prvenstvu u rukometu koje se održava u Španiji. U okviru grupe A Crnogorci su u španskom Granollersu zabilježila treći poraz u tri odigrane utakmice.

Crnogorci neuspješni

U trećem kolu Svjetskog prvenstva u rukometu selekcija Crne Gore je izgubila od reprezentacije Tunisa rezultatom 27:25. Iako su Crnogorci u prvom poluvremenu imali prednost od dva gola, Tunižani su uspjeli da zbiju redove pa se na odmor nakon prvog dijela utakmice otišlo s rezultatom 11:11.

U nastavku su igrači Tunisa imali i prednost od četiri gola, pa su vodili sa 19:15, ali su Crnogorci uspjeli serijom od 4:0 da izjednače rezultat. Ipak, to je sve što su Crnogorci uspjeli da urade.

Tunis je u finišu uspio da povede sa dva gola prednosti i dođe do svoje druge pobjede na smotri najboljih muških rukometnih selekcija.

Balansirani napad Tunisa su predvodili Abdelhak Ben Salah sa šest postignutih golova i Aymen Toumi sa pet postignutih golova, koliko su imali i najbolji strijelci Crne Gore Fahrudin Melić sa šest i Vasko Sevaljević sa pet postignutih golova.

Treba istaći odlične partije golmana obje selekcije. Maroaune Magaiez je zaustavio 12 lopti upućenih ka golu Tunisa, dok je Rade Mijatović na drugoj strani zaustavio jednu loptu više, odnosno imao 13 uspješnih odbrana.

Selekcija Slovenije je u okviru grupe C u Zaragozi savlada reprezentaciju Poljske rezultatom 26:24. Slovenski napad je predvodio Borut Mačkovšek sa osam golova, dok su po sedam golova dali Jure Dolenec i Dragan Gajič.

U reprezentaciji koju sa klupe predvodi njemački stručnjak Michael Biegler su tri igrača uspjela po pet puta savladati golmane Slovenije, odnosno Bartosz Jurecki, Michal Jurecki i Krzystof Lijewski su bili peterostruki strijelci za Poljsku.

Rusi su u grupi B uvjerljivo savladali Katarane rezultatom 29:22, dok je u grupi C selekcija Bjelorusije bila sigurna protiv južnokorejske reprezentacije rezultatom 26:20.

Susret grupe A između Alžira i Egipta završen neriješenim rezultatom, odnosno obje selekcije su postigle po 24 gola.

U grupi A je Njemačka savladala selekciju Argentine rezultatom 31:27, dok  je u grupi D Španija “uništila” Australsku odbranu sa čak 51. postignutim golom. Australci su za utjehu savladali španskog golmana 11 puta. 

Danci su u grupi B svoj kvalitet dokazali pobjedom od 43:24 protiv selekcije Čilea, dok je Francuska u grupi A savladala predstavnike Brazila rezultatom 27:22. 

Izvor: Agencije