Pobunjenici napuštaju enklavu Qalamoun kod Damaska

UNRWA saopštila da je duboko zabrinuta zbog sudbine hiljada civila (Reuters)

Sirijska državna televizija javila je danas da su pobunjenici predali enklavu sjeveroistočno od Damaska i da prelaze u oblasti pod kontrolom opozicije na granici sa Turskom.

Reuters ocjenjuje da bi to povlačenje moglo da znači još jednu pobjedu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

Za sada, nema komentara s tim u vezi od pobunjenika u istočnom Qalamoun, zavučenoj teritoriji sjeveroistočno od sirijske prijestolnice.

Assad, uz podršku Rusije i Irana, nastoji da povrati kontrolu nad posljednjih nekoliko pobunjeničkih enklava u blizini Damaska, postigavši zamajac poslije poraza u Istočnoj Ghouti, posljednjem velikom uporištu opozicije nadomak prijestolnice.

Istočni Qalamoun nalazi se 40 kilometara od Damaska i obuhvata nekoliko naselja na planinskom terenu.

Državna televizija navodi da će 3.200 pobunjenika i njihovih porodica, kako se očekuje, napustiti to područje i da će biti prebačeni u Idlib i Jarablus, teritorije u rukama pobunjenika na granici s Turskom.

Bombardovanje enklave

Istovremeno, sirijska vojska i njihovi saveznici pojačali su bombardovanje enklave pod zasjedom južno od Damaska, navodi britanska agencija.

Na snimcima države sirijske televizije vide se oblaci dima iznad distrikta Al-Hajar al-Aswad, dijela enklave u kojoj se nalazi palestinski kamp Yarmouk koji je pod kontrolom Islamske Države Iraka i Levanta (ISIL) i drugih grupa.

UNRWA, agencija UN-a koja brine o palestinskim izbjeglicama, saopštila je da je duboko zabrinuta zbog sudbine hiljada civila među kojima su i palestinske izbjeglice u Yarmouku i okolnim oblastima.

Poslije osvajanja istočnog Qalamouna i enklave južno od Damaska, ostaće još samo jedna pobunjenička enklava pod opsadom, sjeverno od grada Homsa, konstatuje Reuters.

Međutim, britanska agencija napominje da veliki dijelovi Sirije na granicama sa Jordanom, Izraelom, Turskom i Irakom ostaju izvan Assadove kontrole.

Pobunjenici drže dio teritorije na jugozapadu i sjeverozapadu, dok milicije na čelu s Kurdima, uz podršku SAD, kontrolišu veliki dio sjeverne i istočne Sirije.

Izvor: Agencije