Pobunjenici nisu došli na pregovore u Astanu

To što se nisu pojavili pobunjenici pokazuje nemoral njihove politike, rekao je Jaafari (EPA)

Treći krug razgovora o sirijskom ratu otvoren je u utorak u kazahstanskoj prijestolnici Astani, ali bez predstavnika pobunjeničkih grupa, što ostavlja malo nade u napredak ka okončanju sukoba.

Razgovori, uz sponzorstvo Rusije, Irana i Turske, uslijedili su nakon što su se diplomatski napori na okončanju krvoprolića pokazali besplodnim.

Vladin pregovarač Bashar al-Jaafari, sirijski veleposlanik u Ujedinjenim narodima, osudio je odluku pobunjenika da ignoriraju razgovore, ali je insistirao da se napredak još može ostvariti u njihovom odsustvu.

“Nestrpljivi smo da osiguramo uspjeh razgovora u Astani, bez obzira prisustvuju li im oružane grupe ili ne. To što se nisu pojavili pokazuje nemoral njihove politike”, prenijela je Jaafarijevu izjavu sirijska državna novinska agencija Sana.

Jaafari je kazao da je vladina delegacija došla u Astanu prvenstveno kako bi se sastala s predstavnicima Rusije i Irana, a ne s oružanim skupinama.

Kazao je da će strane raspravljati o “razdvajanju opozicije od terorista”, navodi Sana.

‘Istinski komplicirani pregovori’

Raniji pregovori u Astani bili su usmjereni na jačanje krhkog primirja širom zemlje postignutog uz posredovanje Moskve i Ankare krajem prošle godine koje je ugroženo borbama širom Sirije.

Predstavnici sirijskih pobunjenika prethodno su izjavili da delegacija oružane opozicije izbjegava razgovore u Astani zbog “neispunjenih obećanja režima povezanih s prekidom neprijateljstava”.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je novinarima da su razgovori u Astani “s vremena na vrijeme istinski zakomplicirani razlikama u pristupima strana”.

Novi krug pregovora u Ženevi, koji treba početi 23. ožujka, bit će usmjeren na vladavinu, ustav, izbore, borbu protiv terorizma i eventualnu obnovu, potvrdio je mirovni posrednik UN-a za Siriju, Staffan de Mistura, a prenosi AFP.

Više od 320.000 ljudi ubijeno je, a milijuni su prisiljeni da napuste svoje domove otkako je prije šest godina izbio sukob.

Izvor: Agencije