Pobunjenici odbili napad vojske na Tikrit

Islamska država je objavila slike oštećenih vozila iračke vojske (Twitter)

Iračke snage su se povukle iz sjevernog iračkog grada Tikrita, koji je pod kontrolom pobunjenika, nakon što je najnoviji pokušaj osvajanja dočekan snažnim otporom, kažu vojnici koji su učestvovali u operaciji.

Vladine snage i saveznički šiitski dobrovoljci bili su primorani povući se u bazu udaljenu četiri kilometra južno, nakon što su dočekani snajperskom vatrom i teškom artiljerijom, kažu izvori.

Pokušaj zauzimanja Tikrita, koji je 12. juna pao u ruke sunitskih boraca koje vodi Islamska država, počeo je prije dvije i po sedmice.

Borbe na jugu

Ovaj neuspjeh naglašava teškoće sa kojima se Bagdad suočava, dok pokušava vratiti teritoriju od oružanih grupa koje kontrolišu Mosul, Tikrit i druge gradove, javlja Reuters.

Stanovnici kažu da u Tikritu u srijedu ujutro nije bilo borbi.

To je uporište bivših oficira i lojalista stranke pogubljenog bivšeg lidera Saddama Husseina.

Iračka vojska je napala iz sela Awja, udaljenog skoro osam kilometara od grada, a početne borbe su se dogodile u južnom dijelu grada. Vojska je zauzela rodno mjesto Husseina, selo Awja, 3. jula.

Nema izvještaja o žrtvama sa obje strane, ali na nalozima na društvenim mrežama, koji se dovode u vezu sa Islamskom državom, objavljene su fotografije na kojima se, navodno, vide beživotna tijela poginulih vojnika.    

Na tim nalozima se navodi i to da je oboren irački helikopter, ali ove tvrdnje nisu mogle biti potvrđene.

Izvor: Agencije