Pobunjenici zauzeli aerodrom u DR Kongu

Pobunjenike iz grupe M23 podržava Ruanda, smatra Vlada DR Konga (AFP)

Pobunjenici u Demokratskoj Republici Kongo zauzeli su vojni aerodrom u Gomi na istoku zemlje, nakon nekoliko dana žestokih borbi s Vladinim snagama koje podržavaju mirovnjaci Ujedinjenih naroda (UN), saopćio je zvaničnik UN-a.

“Aerodrom je pod kontrolom pobunjenika iz grupe M23”, kazao je zvaničnik u utorak pod uvjetom da ostane anoniman.

Vijest o preuzimanju kontrole nad aerodromom dolazi nakon što su pobunjenici granatirali predgrađe provincijske prijestolnice Gome, zaprijetivši da će zauzeti jedan od najvećih gradova na istoku zemlje.

Granate su pale nedaleko od međunarodnog aerodroma i pozicije UN-a, nakon čega je UN evakuirao većinu svojih zaposlenika, navodi se u saopćenju međunarodne organizacije.

Nasilje je izbilo samo nekoliko sati nakon što su pobunjenici saopćili da zaustavljaju borbe kako bi pregovarali s Vladom.

Uloga Ruande

Međutim, Vladin glasnogovornik Lambert Mende kazao je za AP da neće biti pregovora, rekavši da DR Kongo neće biti “ucijenjen” od strane grupe koju podržava Ruanda.

“Odbijamo pregovarati s M23, jer je za sve odgovorna Ruanda, a ne M23”, rekao je Mende.

“Ako Goma padne to će stvoriti cijeli niz novih problema. Uporno odbijamo razgovarati s njima [M23], jer ako bismo to učinili tako bismo Ruandu oslobodili odgovornosti.”

DR Kongo i Ruanda već su dva puta bili u ratu. Posljednji rat, koji je trajao šest godina, okončan je 2003.

U ponedjeljak su obje države optužile jedna drugu da granatiraju usku granicu s jedne strane Gome, grada od milion stanovnika, koji se smatra ekonomskim srcem mineralima bogatog istoka DR Konga.

Izvor: Agencije