Počast žrtvama prve atomske bombe u Hirošimi

Svijet je komemoracijom u Hirošimi obilježio 70. godišnjicu bacanja prve nuklearne bombe u povijesti na taj grad, što je navelo Japan na kapitulaciju i donijelo završetak Drugog svjetskog rata.

U četvrtak 8:15 sati po lokalnom vremenu, mlada žena i učenik zvonom su označili točan trenutak kada je američki bombarder B-29 nazvan “Enola Gay”, dok je letio na visini od 9.400 metara, ispustio bombu na bazi uranija i posijao vatru i smrt na taj veliki japanski grad.

Uz zvuk golema zvona, 55.000 ljudi odalo je počast žrtavama u Memorijalnom parku mira u tome gradu od 1,2 milijuna stanovnika, koji je od te tragedije postao simbol pacifizma.

Po naredbi tadašnjeg američkog predsjednika Harryja S. Trumana, 15 kilotona teška nuklearna bombu sa 60 kilograma uranija eksplodirala je na visini od oko 600 metara, izazvaši toplotni val temperature do 5.000 stupnjeva, snažni udarni val brzine 800 kilometara na sat i plamene oluje koje su uništile gotovo sve unutar 12 četvornih kilometara.

U prvim sekundama usmrćeno je između 70.000 i 80.000 ljudi, da bi u mjesecima koji su slijedili broj mrtvih zbog radijacije narastao na 140.000.

Washington se nikad nije ispričao Japanu [EPA]

“Kao jedina zemlja pogođena atomskom bombom (…) zadali smo si zadaću stvoriti svijet bez nuklearnog oružja. Na nama je odgovornost da naraštajima posvuda u svijetu objasnimo nečovječnost nuklearnog oružja”, rekao je Abe.

Premijer je dodao da će Japan na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda ove godine podnijeti novu rezoluciju za ukidanje nuklearnog oružja.

Sedam desetljeća nakon američkih bomba na Japan, atomsko oružje i dalje dijeli svijet.

Neki povjesničari ocjenjuju da je to oružje prištedjelo velik broj novih žrtava i spriječilo kopneni napad na japanski arhipelag, dok drugi tvrde da je Japan bio blizu poraza i da dvije bombe nisu bile potrebne da završe rat.

Washington, vrlo blizak saveznik Tokija nakon Drugog svjetskog rata, nije nikada službeno izrazio ispriku za ta bombardiranja.

Izvor: Agencije