Počela inspekcija paradžemata u FBiH

Nezavisni džemati imali su rok do kraja februara da se priključe Islamskoj zajednici (AP)

Federalna uprava za inspekcijske poslove, u saradnji sa općinskim inspekcijskim organima i policijskim službenicima Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova, vrši inspekcijske aktivnosti nad objektima u kojima se obavljaju alternativni-paralelni organizirani oblici vjerskog djelovanja na području Federacije BiH.

Radi se o složenim inspekcijskim aktivnostima i uspostavljenoj međuagencijskoj saradnji između nadležnih kontrolnih, sigurnosnih i obavještajnih agencija i institucija u Bosni i Hercegovini, javlja Anadolija.

Podršku federalnim inspektorima pružaju i Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) te Obavještajno-sigurnosna agencija BiH (OSA).

Inspekcijske aktivnosti vrše se iz nadležnosti definiranih zakonom  koji regulira građevine i zahvate iz općinske nadležnosti, iz nadležnosti definiranih Zakonom o slobodi vjere i pravnog položaja crkava i vjerskih zajednica u BiH, te drugim propisima.

Inspekcijske aktivnosti vrše se kontinuirano od 10. maja u mjestu Stijena u Općini Cazin, mjestu Brezičani u Općini Donji Vakuf, te u mjestu Ošve u Općini Maglaj.

Rok za priključenje Islamskoj zajednici

Islamska zajednica BiH zahtijeva integraciju paradžemata u njene legalne strukture.

Nezavisni džemati imali su rok do kraja februara da se priključe Islamskoj zajednici.

Do sada je 14 takvih grupa prihvatilo uključenje u Zajednicu i potpisalo Protokol.

S druge strane, predstavnici 22 grupe nisu potpisali Protokol.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini upozorila je ranije da neće odustati od zahtjeva da se raspuste sve paralelne zajednice koje okupljaju muslimane izvan zakonom uređenih struktura.

U BiH se nakon rata pojavilo više nezavisnih zajednica, odnosno paradžemata, koji organiziraju vjerski život svojim sljedbenicima bez odobrenja IZ-a.

Izvor: Al Jazeera i agencije