Počela izgradnja prvog vjetroparka u Srbiji

U Opštini Plandište Naftna Industrija Srbije počela je u srijedu izgradnju prvog vjetroparka u Srbiji Plandište, u koju će, prema riječima generalnog direktora NIS-a Kirila Kravčenka, biti uloženo 160 miliona eura.

Radove na izgradnji otvorili su prvi potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić i Kravčenko, koji je rekao da će se realizacijom projekta baviti zajedničko preduzeće NIS Elektrovind, u kome NIS ima 50 posto vlasničkog udjela, dok je ostatak u vlasništvu privatnih investitora.

Prema riječima Kravčenka, u planu je da taj projekt bude završen za 12 mjeseci.

On je najavio da obim finansijskih sredstava koje ulaže NIS neće biti veći od 23 miliona eura, a da je u planu da se ostatak sume osigura iz sredstava koja će uložiti partneri na projektu, kao i iz kreditnih resursa.

Kravčenko je ocijenio da je Srbija dobra zemlja za ulaganje i najavio nove investicione projekte.

Vremenska kapsula

U novom vjetroparku planirana je izgradnja 34 vjetrogeneraciona uređaja, čiji će ukupni kapacitet biti 102 megavata, a električnu energiju proizvedenu u vjetropraku otkupljivat će Elektroprivreda Srbije.

U procesu izgradnje vjetroparka Plandište bit će zaposleno 300 ljudi.

Kravčenko, Vučić i predsjednik Opštine Plandište Milan Selaković potpisali su poruku stavljenu u vremensku kapsulu položenu u temelj trafo-stanice.

U poruci se navodi da je projekt počet s ciljem da se unaprijedi energetski sektor Srbije, radi poboljšanja infrastrukture i otvaranja novih radnih mjesta, kao i poboljšanja nivoa energetske stabilnosti zemlje.

Vjetropark Plandište će doprinijeti razvoju zelene energije u Srbiji, unaprijedit će uvjete života u lokalnoj zajednici i omogućiti Srbiji ispunjenje energetskih standarda Evropske unije.

Izvor: Al Jazeera i agencije