Počela predizborna kampanja na Kosovu

Na Kosovu je počela predizborna kampanja za prijevremene parlamentarne izbore koji će se održati 8. lipnja.

Iako kampanja službeno traje 10 dana, političke stranke počele su s predizbornim skupovima prije nekoliko tjedana.

U Središnjem izbornom povjerenstvu kažu da su se dobro pripremili kako ne bi bilo problema.

Načelnici četiri srpske općine sa sjevera Kosova potvrdili su da zamrzavaju izborne aktivnosti do daljnjeg zbog odluke Središnjeg izbornog povjerenstva o sastavu izbornih povjerenstava i oznaka kosovske državnosti na glasačkim listićima.

Počeli kampanju u ponoć

Al Jazeerin reporter Avni Ahmetaj javlja kako su dvije najveće političke stranke – Demokratska partija Kosova i oporbeni Demokratski savez Kosova, konferencijom za novinare u ponoć i okupljanjem pristaša i službeno počele predizbornu kampanju.

„Tokom dana i ostale političke partije su krenule u kampanju. Centralna izborna komisija potvrdila je učešće 30 političkih subjekata, a najmanje 1,7 miliona birača će među 1.235 kandidata izabrati 120 poslanika Skupštine Kosova“, javlja Ahmetaj, dodajući kako će „izbore pratiti 2.800 posmatrača iz mreže nevladinih organizacija ‘Demokratija na delu’ te 100 posmatrača iz EU-a“.

Od 30 političkih subjekata koji će izaći na izbore, 18 je političkih stranaka, sedam građanskih inicijativa, četiri koalicije i jedan neovisni kandidat.

„Plakati političkih partija danas se mogu videti na gotovo svim ulicama glavnog grada, dok su lideri najvećih stranaka pozvali na fer i korektnu predizbornu kampanju“, dodaje Ahmetaj.

Izvor: Al Jazeera