Počela predizborna kampanja u Francuskoj

Dva kandidata koji uđu u eventualni drugi krug izbora moći će potrošiti po dodatnih 22,5 miliona eura (AP)

Predizborna kampanja uoči predsjedničkih izbora u Francuskoj počela je u ponedjeljak i trajat će do izbora, koji će u toj zemlji biti održani 23. aprila.

Svi predsjednički kandidati tokom kampanje imaju pravo postavljati metalne bilborde na javnim mjestima predviđenim za reklame, kao i provoditi druge predizborne aktivnosti i skupove širom zemlje, prenosi Anadolija.

Svaki od 11 predsjedničkih kandidata u predizbornoj kampanji smije potrošiti maksimalno 16,8 miliona eura, a dva kandidata koji uđu u eventualni drugi krug izbora moći će potrošiti po dodatnih 22,5 miliona eura.

Tokom kampanje kandidati ne smiju primati više od 4.600 eura po donatoru.

Medijski prostor

Mediji su dužni svim kandidatima osigurati podjednak pristup medijskom prostoru, a ankete javnog istraživanja moći će se objavljivati do dana uoči izbora.

Prvi krug predsjedničkih izbora bit će održan 23. aprila, a ako niko od 11 prijavljenih kandidata ne osvoji natpolovičnu većinu, dva kandidata s najviše osvojenih glasova ući će u drugi krug, koji će biti održan 7. maja.

Dosadašnje ankete daju najviše šansi za ulazak u drugi krug liderki radikalno desničarskog Nacionalnog fronta Marine Le Pen i lideru pokreta En Marche! (Naprijed!) Emmanuelu Macronu.

Osim Le Pen i Macrona, za predsjednika Francuske kandidirali su se Nicolas Dupont-Aignan iz stranke Debout la France (Ustani, Francuska!), Benoît Hamon iz Socijalističke partije, Nathalie Arthaud iz Lutte Ouvrièrea (Radnička borba), Philippe Poutou iz Nove antikapitalističke partije, Jacques Cheminade iz Partije solidarnosti i napretka, Jean Lassalle iz Resistonsa! (Oduprimo se!), ljevičar Jean-Luc Mélenchon iz Nepokorne Francuske, François Asselineau iz Narodne republikanske unije te republikanac François Fillon.

Izvor: Agencije