Izglasavanje nepovjerenja britanskoj vladi pred parlamentom

Britanski parlament počeo je raspravu uoči glasanja o nepovjerenju vladi premijerke Therese May.

U obraćanju zastupnicima, na početku rasprave, May je rekla kako “predstoji dug put do ponovnog ujedinjavanja britanske javnosti nekon referenduma o Brexitu iz 2016. godine”. Pozvala je zastupnike da podrže vladu kako bi mogla završiti posao koji je počela.

“Proživljavamo povijesni trenutak naše nacije nakon referenduma koji ju je podijelio na dva dijela. Predstoji nam dug put, ali ne vjerujem da su parlamentarni izbori taj put, niti vjerujem da je taj put vlada pod vodstvom Jeremyja Corbyna”, istaknula je May.

Govoreći prije premijerke čelnik laburista Corbyn kazao je da vlada koja ne može progurati svoj zakon u parlamentu mora zatražiti od zemlje novi mandat. Pozvao je May da podnese ostavku.

Zahtjev laburista

Corbyn je zahtjev za glasanje o nepovjerenju podnio nakon što je u utorak uvečer donji dom parlamenta uvjerljivom većinom odbacio dogovor koji je May postigla za izlazak Velike Britanije iz Europske unije.

Prema Corbynu, poraz premijerke May je “najveći u britanskoj povijesti”. Pozvao je vladu da “uradi ispravnu stvar i podnese ostavku”.

“Ako vlada ne može provući zakon kroz parlament, mora od zemlje tražiti novi mandat”, rekao je Corbyn.

No, May je odbila podnijeti ostavku, a britanski mediji prognoziraju da će vjerojatno pobijediti na večerašnjem glasanju. Osim zastupnika njezine Konzervativne stranke, za većinu računa i na podršku sjevernoirskih unionista.

Mogući i novi izbori

Agencija AFP javlja kako Konzervativna sjevernoirska unionistička stranka DUP nije glasala za plan za Brexit, ali svejedno nema nikakvu želju da na vlast zasjednu laburisti.

Već u utorak navečer čelnici DUP-a najavii su da će podržati vladu, a jednako razmišlja i većina “otpadnika” Konzervativne stranke koji su na pitanju plana za Brexit glasali protiv premijerke.

Glasanje o povjerenju vladi trebalo bi početi u 20.00 sati po srednjoeuropskom vremenu.

Ako vlada padne, nova mora biti sastavljena u roku od 14 dana ili slijede izbori. 

Ostane li May na vlasti, do ponedjeljka ima rok da parlamentu predstavi “plan B”. Na raspolaganju ima nekoliko opcija, od Brexita bez dogovora do odgode datuma britanskog izlaska iz Unije. 

Izvor: Al Jazeera i agencije