Počela restauracija Bazilike Svetog groba

Prvi put u dvjesto godina počeli su radovi na restauraciji najvažnijeg kršćanskog svetišta, Bazilike Svetog groba u Jeruzalemu. Narednih će mjeseci tim stručnjaka restaurirati drevnu grobnicu u kojoj je, prema vjerovanju, sahranjen Isus.

Mjesto koje duboko poštuju svi kršćani i na koje vjekovima dolaze hodočasnici.

Prva crkva Svetog groba izgrađena je 335. p.n.e. Vjeruje se da je riječ o mjestu na kom je Isus sahranjen i uskrsnuo nakon raspeća.

Crkvu održava nekoliko kršćanskih konfesija, čiji su odnosi vjekovima obilježeni žestokim nesuglasicama.

Sakis Metropulus je inžinjer koji radi za Grčku pravoslavnu crkvu. Kaže da se decenijama zna da je kapeli, u kojoj se nalazi Isusov grob, neophodna restauracija.

Ali tek nakon što je prošle godine crkva nakratko zatvorena, jer je postala preopasna za hodočasnike, dogovoreni su zajednički radovi.

Dogovor o obnovi

“Održati ‘status quo’ ovog područja veoma je bitno. To pitanje je veoma osjetljivo. Zbog toga su ranije svi vjerski odbori izbjegavali donošenje odluka i bilo je veoma teško postići bilo kakav dogovor. Sve do sada”, kazao je Sakis Matrouplous.

Rad je delikatan i veliki dio mora da se obavlja ručno. Dok predstavnici različitih crkava budno prate svaki korak stručnjaka.

„Nepovjerenje između konfesija koje upravljaju crkvom dovodilo je i do fizičkog nasilja zbog neslaganja u vezi sa pravima i odgovornostima. Štaviše, podjele su toliko duboke da su od 12. vijeka ključevi Crkve Svetog groba povjereni na čuvanje muslimanskoj porodici”, javlja reporter Al Jazeere Imtiaz Tyab.

Kapela se nalazi blizu mjesta na kom je, prema kršćanskoj tradiciji, Isusovo tijelo pomazano, umotano i ukopano prije uskrsnuća.

Hodočasnici vjekovima ostavljaju svijeće na njenoj mramornoj fasadi i oštećuju je.

Materijal koji se koristi za restauraciju naručen je iz lokalnih kamenoloma i isti je kao originalni.

„Naš rad mora biti dobro organizovan, te kvalitetno i brzo urađen, jer ne možemo dugo držati ovo područje zatvoreno za hodočasnike. Zbog toga svi moramo sarađivati kako bi projekat bio uspješan”, rekao je Osama Hamdan, arhitekta.

Restauracija bi trebalo da bude završena do marta. Za vjernike, ona ne znači samo čuvanje jedne građevine od propadanja, nego i vraćanje starog sjaja mjestu svetom za sve kršćane.

Izvor: Al Jazeera